Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povećava se

Mijenjaju se uvjeti za dobivanje naknade za starije osobe: Tri su glavne izmjene

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nacionalna naknada za starije osobe iznosi 120 eura, a od iduće godine bit će 150 eura.

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojim se, uz ostalo, predlaže podizanje iznosa naknade na 150 eura od 1. siječnja iduće godine, a olakšavaju se i kriteriji za njeno ostvarivanje.

Trenutačno ta naknada iznosi 120,71 eura, a 2020. godine, kada je uvedena, iznosila je 106 eura.  

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Upozorio predstavnike medija VIDEO Zelenski najavio rat na Balkanu: "Rusija će se pobrinuti da jedna zemlja zarati s drugom"

"Ono što je bio kamen spoticanja je dostava nacionalne naknade za starije. Prihvatili smo prijedlog da se ona može dostaviti i putem pošte s obzirom da je prosjek primatelja 73 godine. Do sada imamo nešto više od 7000 korisnika ove naknade, očekujemo da ćemo taj broj početkom iduće godine povećati na više od 13 tisuća", rekao je nakon sjednice Vlade ministar socijalne politike Marin Piletić

Naime, jedan od dodatnih uvjeta za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu, prihodovni cenzus ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno, podiže se na dvostruki iznos nacionalne naknade, odnosno na 300 eura po članu kućanstva mjesečno u 2024. godini.

Izmijenjen je kriterij kad je riječ o prebivalištu u RH te se spušta se s 20 na 10 godina.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Još je na intenzivnoj Stručnjak o dodacima na Banožićevu terencu: "Postavljanje traje satima, pa još skidanje..."

Također je izmijenjen uvjet da korisnik nacionalne naknade ne smije imati sklopljen ugovor o doživotnom, odnosno dosmrtnom uzdržavanju te se dodaje iznimka za one situacije kada je pokrenut postupak za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene