Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne' sporazumu iz 2009.

Bez povišica 2013.: Svi na proračunskim plaćama ostaju bez obećanog novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će predložiti da se od iduće godine ne primjenjuje sporazum iz 2009. prema kojemu bi plaće u javnoj upravi rasle.

Vlada predvođena ministrom Mirandom Mrsićem sindikalnim liderima, koji zastupaju sve koji su na proračunu, stavit će na stol prijedlog da se od 1.1.2013. ne primjenjuje sporazum iz 2009. koji bi plaće u javnoj upravi rasle i uskladile se s plaćama u javnim tvrtkama.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

SPORAZUM TEŽAK 1,4 MILD KUNA

Kada bi sporazum ostao na snazi država bi za učitelje, medicinske sestre, carinike i službenike mogla osigurati dodatnih 1,4 milijardi kuna, da im plaće rastu ili se usklade s plaćama u javnim tvrtkama. Tog novaca nema kao što ga nije bilo ni 2009.

SPORAZUM POTPISAN DA SE NIKAD NE PRIMIJENI

A te 2009., dva tjedna prije lokalnih izbora na ulici su bili prosvjetni radnici, nakon čega je Sanaderova vlada pregovarala i dogovarila sporazum kojim bi se u sljedećim godinama povećavale plaće javnoj upravi. Sindikalisti su bili puni hvale za premijera tvrdeći da je korektan, a on je poručio samo 'ovo potpisivanje sporazuma nema nikakve veze s izborima', ali i dodao 'jer uvijek je dobro napraviti dobru stvar'.

>> Recept za nova radna mjesta: Smanjite davanja na plaće!

U praksi to je značilo da bi javnim službenicima plaće rasle do 2016. postepeno. Stručnjaci su upozoravali da u godini kad gospodarstvo najviše pada, a takova je bila 2009., davati dodatne milijarde javnim službama znači ukidanje 50.000 radnih mjesta u privatnom sektoru.

KOSORIČIN 'VRUĆI KRUMPIR' MILANOVIĆU U KRILO

Sporazum se trebao početi primjenjivati od 2010., no nije, a onda se u jesen 2011. počelo pregovarati u Ministarstvu financija kako sve odgoditi s 2012. na 2013. I potpredsjednik Čobanković je u ime Vlade sa sindikatom sve zapečatio. Novce ćete dobiti 2013. I sada ministar Mrsić taj sporazum mora zapravo staviti van snage.

NO ŠTO ĆE JOŠ IZGUBITI 240.000 SLUŽBENIKA

U sljedećoj godini plaća će biti manja za dvije milijarde kuna. Rezat će se, što je potvrdio ministar Linić, dodaci na plaće temeljem brojnih granskih ugovora, ali ukida se i odredba o vjernosti službe.

Svaki zaposleni na godinu staža dobije uvećanje od 0,5 posto, ali ako si državni službenik onda dobiješ još dodatak na godine staža koji se zove vjernost službi. I ti su radnici dva puta nagrađeni. Što imaš više godina staža, više vjernosti pa i veća plaća.

>> Vlada srezala plaće i šefovima agencija i do 5.000 kuna

ŠTO JE TO UŠTEDIO MIRANDO MRSIĆ

Višemjesečni pregovori su gotovi 19.12., otkazuju se temeljni ugovori, a što je to ministar uštedio? U ovoj godini božićnica za državne i javne službe iznosi 350 milijuna kuna, odnosno 1.250 kuna po osobi. Tu je i regres koji godišnje košta 350 milijuna kuna.

Za dogodine su uštede dvije božićnice i regres ili ušteda od 1,5 milijardi kuna. Tome treba dodati uštede na prijevozu na kojega se ukupno trošilo oko milijardu kuna godišnje. Još uvijek ne postoje konkretne brojke, ali od institucije do institucije uštede, prosječno, iznose 25 posto do 40 posto i više, ovisno o tome koliko zaposlenici daleko stanuju od posla.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene