Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJAVE I PREDVIĐANJA

Vlada u Sabor poslala rebalans proračuna: Pogledajte kada se očekuje ispuhivanje rasta cijena

Aktualno Galerija Rebalans proračuna - 4 Rebalans proračuna - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rebalans proračuna - 3 Rebalans proračuna - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rebalans proračuna - 2 Rebalans proračuna - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rebalans proračuna - 1 Galerija 1/4 >>
Vlada je Saboru poslala prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kojim se ukupni prihodi povećavaju za 758 milijuna kuna te rastu na gotovo 172 milijarde kuna, dok rashodi ostaju na 184 milijarde i 700 milijuna kuna.

Istom prilikom iz Vlade su rekli što očekuju u ovoj i idućoj godini od gospodarstva i proračuna.

Iako se očekuje usporavanje rasta gospodarstva, godina bi trebala biti zaključena s rastom od 5,7 posto. No, za iduću se već sada zna da će biti "slabašna" te da će gospodarski rast biti manji od jedan posto, točnije 0,7.

Stopa inflacije u ovoj će godini ostati vrlo visoka, veća od deset posto, a u Vladi očekuju da bi se rast cijena ipak trebao s krajem ove godine početi ispuhivati te da bi se takav trend trebao nastaviti i dogodine, što bi u 2023. inflaciju trebalo zadržati na 5,7 posto na godišnjoj razini.

Pročitajte i ovo Ilustracija smanjenje potrošnje Kako uštedjeti na računima za struju ove zime? HEP ima savjete za građane

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PROBLEMI NA VIDIKU Sindikati javnih službi idu u štrajk? Odbili su Vladinu ponudu: ''Sve opcije su otvorene''

I dok bi se ove godine manjak u proračunu trebao zadržati na oko 1,5 posto vrijednosti BDP-a, dogodine će biti veći i dosegnut će 2,3 posto BDP-a, što zajedno s ostalim brojkama ukazuje da bi iduća godina i za gospodarstvo i za proračun mogla biti znatno teža od ove.

Ove se godine, usput, proračun jako dobro punio, odnosno porez jako dobro naplaćivao. Od poreza na dobit i PDV-a prikupljeno je čak 4 milijarde i 100 milijuna kuna više nego što se planiralo u rebalansu iz svibnja ove godine. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 






 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene