Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od proljeća pušenje dopušteno samo u psihijatrijskim ustanovama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpuna zabrana pušenja u javnim i radnim prostorima Hrvatsku očekuje od proljeća sljedeće godine. Od tada će pušenje biti dopušteno samo u psihijatrijskim ustanovama.

Ugostiteljski objekti moći će izdvojiti jednu prostoriju u kojoj bi se pušilo, ali bez posluživanja hrane ili pića. Tvrtke, pak, mogu i ne moraju omogućiti prostor za pušenje svojim zaposlenicima. Vlada je danas prijedlog takvog zakona poslala Saboru. Kao glavni razlog potpune zabrane ističu šokantne brojke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Intencija zakona je utjecati na pušače kako bi promijenili svoje navike, kao i zaštititi nepušače od posljedica pasivnoga pušenja, naglasio je ministar zdravstva Darko Milinović, dodajući kako u Hrvatskoj pušači čine tek 30 posto stanovništva te da se ovim zakonom želi zaštititi većina.

>> Od posljedica pušenja godišnje umre 13.000 Hrvata

>> Ugostitelji i pušači ogorčeni novim zakonom o zabrani pušenja

>> Vlada odlučila: Ipak potpuna zabrana pušenja

Upozorio je i da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire 10 tisuća osoba, a od neizravnih posljedica, odnosno pasivnoga pušenja još dvije do tri tisuće osoba te dodao kako u svijetu 6 milijuna ljudi godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem.

"Od katrana koji se dnevno dobije od popušenih cigareta u Hrvatskoj mogla bi se asfaltirati cesta duga 400 metara", rekao je ministar zdravstva i pozvao i kolege u Vladi da se pokušaju odviknuti od pušenja, istaknuvši da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje godišnje za bolesti koje se vezuju uz pušenje potroši oko tri milijarde kuna.

Prijedlogom ovog zakona svako pakiranje cigareta u Hrvatskoj mora imati otisnuto opće upozorenje o štetnosti pušenja, te dodatno upozorenje koje mora prekrivati najmanje 40 posto vanjske površine zadnje strane pakiranja.

Ujedno, zabranjuje se izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, a također se uređuje zabrana pušenje u svim zatvorenim javim prostorima, od čega su izuzete samo psihijatrijske ustanove. Vrijeme prilagodbe za javne ustanove, kafiće i duhansku industriju vrijeme je 6 mjeseci, dok će se odredbe ovog zakona u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama početi primjenjivati osam dana nakon njegove objave.

To je jedan od šest zakonskih prijedloga prihvaćenih na današnjoj sjednici Vlade kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU, a prema riječima predsjednika Vlade Ive Sanadera, na dnevnom su redu trebali i biti zakon o radu (ZOR) i o plaćama državnih službenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene