Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoko po kolegama

Milanović ministrima: Dok sam ja premijer odgovarate meni, a ne medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od glavnih točaka dnevnog reda bila je reorganizacija pravosudne mreže, no na početku sjednice premijer Milanović osvrnuo se na aktualno stanje Vlade.

Na početku današnje sjednice hrvatske Vlade premiejr Zoran Milanović osvrnuo se na posljednje događaje u Vladi vezane uz smjenu Slavka Linića.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

'Dok sam predsjednik ove vlade na pitanja i naloge koje upućujem će se odgovrati meni, a ne medijima i svatko tko bude štitio nepravilnosti za to će odgovarati. Ovakve stvari koje se događaju neću tolerirati. Nikoga ne optužujem za kriminal i korupciju, nikoga ponavljam, ali za neodgovornost i nereakciju da, to neću tolerirati,  kao i kada netko štiti ljude za koje smatram, a i svi smatramo da su učinili nečasne radnje. I na idućim tim izborima se bira između dva svijeta: reda i zakona te kriminala i bezakonja. To su neki drugi u ovoj državi, dio naše političke konkurencije, pravila će biti stroga i tako će biti, drukčije ne može. Mi moramo raditi čisto i besprijekorno. Znam da u tome imam jaku podršku kada je svjetonazor u pitanju i kada je moral i etika u pitanju od strane naših koalicijskih partnera. Mi moramo raditi čisto besprijekorno ne samo na razini dojma nego na razini činjenica. Mora nam se vjerovati, a kad ne vjerujem, ne vjerujem', rekao je Milanović.

Nacrt prijedloga zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta

Ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić rekao kako bi se ovim zakonom sačuvalo oko 2000 radnih mjesta te da su sredstva za to osigurana u državnom proračunu. Dodao je i kako će se su slučajevima poslodavaca koji bi inače podijelili otkaze radnicima raditi na tome da se ti radnici zadrže unutar firme te da ih se ponovno aktivira kada se pojavi potreba za većim obimom posla. Za to vrijeme radit će se na dodatnoj edukaciji zaposlenika, dakle uvode se potpore za obrazovanje i osposobljavanje.

Reorganizacija pravosudne mreže

Za par godina prosjek trajanja prvostupanjskog građanskog postupka s nešto više od 460 dana trebao bi se, prema podacima Ministarstva pravosuđa, smanjiti na europski prosjek od oko 270 dana.

Novom organizacijom mreže općinskih i prekršajnih sudova područje Hrvatske dijeli se na 15 pravosudnih područja, tako da se ustanovljava 15 županijskih sudova, 23 općinska i 21 prekršajni sud.

Također se predlaže nova organizacija mreže trgovačkih sudova, tako da se ustanovljava Trgovački sud u Pazinu za područje Istarske županije. Sukladno tome utvrđuju se i sjedišta općinskih i prekršajnih sudova.

Prema predloženom zakonu, od 1. siječnja 2015. s radom će prestati 44 općinska suda, a od 1. srpnja 2015. i 40 prekršajnih sudova. Općinski i prekršajni sudovi koji prestaju s radom postat će stalne službe novoustanovljenih općinskih i prekršajnih sudova.

Reorganizacijom mreže općinskih i prekršajnih sudova želi se osigurati ravnomjerniju opterećenost sudova, ujednačeniju sudsku praksu i bolju iskorištenost resursa. Broj predsjednika općinskih sudova trebao bi se smanjiti sa 67 na 23, a prekršajnih sudova sa 61 na 21.

Županijski sudovi će, pak, od 1. siječnja 2015. postati nadležni za odlučivanje u drugom stupnju o žalbama protiv presuda svih općinskih sudova u kaznenim postupcima, a od 1. travnja 2015. u građanskim postupcima.

To znači da će svaki od 15 županijskih sudova moći odlučivati o žalbi na odluke bilo kojeg općinskog suda u Republici Hrvatskoj. Odluka o tome kojem županijskom sudu će se dodijeliti određeni predmet u drugostupanjski postupak donosit će se nasumičnom algoritamskom dodjelom predmeta.

Dosad su županijski sudovi u okviru svoje mjesne nadležnosti stvarali vlastitu sudsku praksu i u sličnim predmetima donosili različite odluke. Prijedlogom se želi ubuduće to izbjeći jer će se stvoriti ujednačenija sudska praksa, čime će se ujedno postići i ravnomjernija radna opterećenost sudova.

Procjenjuje se da će se u 2015. na rashodima za zaposlene uštedjeti oko 21 milijun kuna, a godinu kasnije oko 31 milijun kuna. Dodatne uštede u dijelu kapitalnih rashoda u 2015. i 2016. ostvarit će se korištenjem sredstava strukturnih fondova za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, za što su u koordinaciji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije u tijeku pripreme programskih dokumenata.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio kako će s manje sudova građani imati bržu presudu

Prijedlog akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015.

'Izvoz je tamo gdje nema varanja. Ili te kupim ili te zaobiđem. Ako te netko neće kupiti - neće. Izvoz nam je nizak, ali zapošljava 50 posto zaposlenih. Svaka čast turizmu, ali ti ljudi dolaze k nama. Kad je u pitanju roba ili te hoću kupiti ili neću', konstatirao je premijer Milanović

Akcijski plan predstavila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. 'Pod izvoz osim onog što se klasično mislim, smatramo i investicijsku klimu, privlačenje investitora da dođu u Hrvatsku', rekla je Pusić i dodala kako u Hrvatskoj samo 13 posto poduzeća izvozi, a zapošljavaju 50 % zaposlenih.

Radi se o objedinjavanju različitih aktivnosti - 13 aktivnosti i 41 mjera kako bi se povećali kapacitet te kako bi se postojeći kapaciteti stavili u funkciju i imali sustavnu podršku.

Cilj je ukidanje raznih administrativnih prepreka. Od 41 mjere njih 38 će se provoditi temeljem već postojećih sredstava, a njih 3 iziskuju financijska sredstva.

Projekti izvedeni bespovratnim sredstvima Europske Unije

'U prva četiri mjeseca ove godine u plusu smo 895 milijuna kuna što se tiče cashflowa u odnosu sa Europskom unijom. To se odnosi na realizacije projekata, direktnu pomoć proračunu, avanse. Do kraja godine bi mogli imati plus od 140 milijuna eura', rekao je ministar Branko Grčić.

Prijevremeni izbori

Raspisani su prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Grada Vukovara i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika Grada Vukovara, Općinsko vijeće Općine Sunja i općinskog načelnika te zamjenika općinskog načelnika Općine Sunja, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Slunja, općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Netretić i općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Bibinje

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene