Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROCESI I MEHANIZMI

Ministar financija o hajci i haraču: ''Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali...''

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da nema govora o 'haraču' Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera, da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a i općenito.

"Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji se kontinuirano provode i to tako treba i promatrati, a naši građani mogu mirno živjeti", poručio je ministar financija Marko Primorac, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća za euro.

Uputio je zainteresirane i da im na sva pitanja koja imaju o tome i pojedinim slučajevima, poput pomoraca, može detaljno objasniti Porezna uprava, kazavši da "u svakom slučaju to nije nikakva hajka niti harač, a zašto je to tako izašlo u novinama ne znam".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stižu i kamate Poreznici kreću u lov na jednu skupinu građana: Slijedi masovno slanje službenih poziva

Na pitanje novinara o energetskoj krizi i kakve mjere sprema Vlada, ministar Primorac je kazao da se paket pomoći formira u skladu s proračunskim mogućnostima, dodajući da u proračunu postoji višak, ali ne veliki i pitanje je tko će što dobiti.

"Mi ćemo svakako reagirati, ali taj neki prostor koji nam je na raspolaganju nećemo ispucati odmah, nego da imamo i za kasnije", kazao je ministar.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever - 6 ZA DNEVNIK NOVE TV Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi''

Naglasio je i da se u krizi i aktualnoj situaciji mjere moraju provoditi ciljano jer bilo kakav državni intervencionizam utječe na inflaciju. Mjere treba donositi ciljano i da za to fiskalni prostor bude adekvatan, kazao je.

"Što se tiče fiskalnog prostora, ako utvrdimo do kraja godine da nije iskorišten, taj ćemo prostor iskoristiti i pred kraj godine rasporediti višak sredstava ako ih bude", dodao je, ali i istaknuo da neće biti dovoljno sredstava da se svima pomogne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO KANI VLADA? Pogled na račune građane i poduzetnike baca u očaj, Butković otkrio hoće li biti redukcija struje i plina

Kazao je i da cijene u tržišnoj ekonomiji neće moći ograničavati te da građani i sami moraju naći načine za uštede, a Vlada i Ministarstvo financija će pomagati skupinama koje su najugroženije.

Odgovorio je i na pitanje o mogućem smanjenju grijanja u školama, kazavši da se nada da neće nikome biti hladno, i da će se morati pomoći javnim institucijama da nastave aktivnosti, ali da ne bi unaprijed iznosio mjere jer to još sve moraju vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene