Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizam ili pesimizam?

Vlada ostaje usamljena: Nakon Rohatinskog i EK dao još negativniju prognozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon guvernera HNB-a, Željka Rohatinskog Europska Komisija dala je još nepovoljniju prognozu za hrvatsko gospodarstvo u 2012.!

Bruxelles sa svojim prognozama o ovogodišnjoj recesiji u Hrvatskoj, Vladu ostavlja kao gotovo jedinu instituciju koja ipak očekuje minimalni rast gospodarstva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna 'Dobri pokazatelji' Kosor: Stvari u gospodarstvu se mijenjaju bez obzira tko što misli

>> Linić i dalje optimističan unatoč crnim prognozama

Europska komisija ne vjeruje da Hrvatska ovu godinu može završiti u ekonomskom plusu. Uglavnom zbog pada izvoza. Bruxelles je upozorio da se hrvatsko gospodarstvo suočava recesijom Eurozoni i to posebno u hrvatskim trgovinskim partnerima poput Italije i Slovenije te poručuju da se to preljeva na Hrvatsku i koči rast.

No zanimljivo je da su u svoju negativnu prognozu da će gospodarstvo pasti za 1,2 posto BDP-a ukalkulirali i odluku o povećanju PDV-a i smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje te su dali procjenu da će potrošačke cijene rasti u 2012.

Ipak unatoč tome ministar financija i dalje je čvrsto uvjeren da će investicijski ciklus Vlade izvući ekonomiju u minimalno pozitivno polje rasta, a predsjednica HDZ-a je rekla da je procjena Bruxellesa realna i da Vladinog investicijskog ciklusa zapravo uopće niti nema.

Vlada ostaje usamljena u optimizmu. Europska komisija očekuje pad BDP-a od 1,2 posto, guverner HNB-a Rohatinski pad od 1 posto a Vlada rast od 0,8 posto. No, Slavko Linić kaže da su takva očekivanja iz Bruxellesa poznata još od početka godine. Siguran je da će investicijski ciklus koji je najavljen za drugu polovicu godine izvući Hrvatsku u pozitivan teritorij.

"Vlada ima vrlo jasne pretpostavke da možemo ostvariti nekih 7 do 8 milijardi kuna veće investicije nego prošle godine i da će to nešto bitnije popraviti naš BDP u odnosu na ostale prognoze", rekao je Linić.

Predsjednica HDZ-a pak drži da su negativne procjene EK realne. Drži da je proračun krivo koncipiran i upozorava da je Komisija u svoje prognoze uvrstila i podatke o višem PDV-u. Kosor ne vjeruje u Vladin investicijski ciklus. "Da ćemo bojati fasade i da će se graditi vrtići škole i zatvori to nije investicijski ciklus i vrlo su zabrinjavaju će najave primjerice za HEP da će HEP kao javna tvrtka ignorirati javne natječaje pa to otvara eldorado za korupciju", smatra Kosor.

Komisija je upozorila da hrvatska poduzeća nisu dovoljno konkurentna u inozemstvu da bi spriječila izvozni pad zbog recesije koja ove godine pogađa cijelu Uniju. "Procjenjujemo da je europska ekonomija trenutno u blagoj recesiji i očekuje se da će se povjerenje i oporavak polako početi vraćati u drugoj polovici godine", rekao je Oli Rehn.

No bez obzira na to hoće li na kraju biti u pravu Linić ili Europska komisija gospodarstvo je u lošoj situaciji i to već četvrtu godinu zaredom.

Pa prognoze se razlikuju po tome što Vlada svoje temelji na onome što se tek treba dogoditi a EK i Rohatinski na onome što se već dogodilo u prvoj polovici godine.

No građani ovakvu razliku između minus jedan posto i 0,8 posto plusa na svojim novčanicima neće osjetiti jer da bi zapošljavanje snažnije raslo i BDP treba skočiti procjenjuje se negdje za 4 posto i to je ono što nam može donijeti malo bolji život a čini se nažalost da smo još godinama udaljeni od tako snažnog rasta.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene