Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INTERVENCIJA

Vlada ograničila rast cijene goriva: Uredba stupila na snagu upravo danas, INA najavila promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na snagu je u subotu stupila Vladina uredba kojom su Banski dvori na 30 dana ograničili rast maksimalne maloprodajne cijene benzinskih i dizelskih goriva u Hrvatskoj pa je tako cijena benzina ograničena na 11 kuna i 10 lipa po litri, a cijena dizela na 11 kuna po litri.

Vlada je u četvrtak donijela uredbu koja je na snagu stupila u subotu i prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima. Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da vjeruje da će to distributeri izdržati te da je to odluka na korist "našeg gospodarstva i naših građana", a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dodao je da ona ''ne bi trebala ugroziti distributere iako očekuju rasprave o tome je li trebalo smanjiti trošarine ili PDV".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković NEMA ISPRIKE ZBOG FIMI MEDIJE Plenković izgubio živce: ''Da nam pamet sole Mostovci koji doživljavaju orgazam na Festivalu slobode?''
Pročitajte i ovo Goran Krajačić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Oporavak gospodarstva na čekanju? Cijene energenata divljaju, stručnjaci predlažu kako izbjeći ovakve krize: "Hrvatska tu ima dovoljno potencijala"

Rekao je i da se Vlada prije donošenja odluke o ograničenju cijena goriva nije konzultirala s distributerima odnosno trgovcima gorivom.

Iz Ine su u petak izvijestili da će zbog Vladine Uredbe čije odredbe uzrokuju značajan negativni utjecaj na poslovanje kompanije, svoja premium Class Plus goriva prodavati do isteka zaliha, dok je opskrba standardnim gorivima sigurna.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene