Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba domaćih inovatora

Kako funkcioniraju hrvatske naočale za gluhe: "U realnom vremenu prevode zvuk u tekst"

Aktualno Galerija ARCA 2021. ARCA 2021. Foto: DNEVNIK.hr ARCA 2021. - 1 ARCA 2021. - 1 Foto: DNEVNIK.hr ARCA 2021. - 2 ARCA 2021. - 2 Foto: DNEVNIK.hr Goran Basarac Goran Basarac Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Bračić Galerija 1/5 >>
Od vozila na sunčevu energiju do naočala za gluhe, na jednom mjestu svi najnoviji izumi hrvatskih inovatora. Međunarodnu izložbu udruge hrvatskih inovatora posjetila je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Specijalno vozilo za borbu protiv terorizma novi je domaći izum iz radionice autora svjetski poznatih strojeva za razminiranje.

Domaći proizvođači kaciga i zaštitne opreme izumili su novu zaštitnu masku koja štiti od kemijskog, biološkog, nuklearnog naoružanja, od čestica dima prašine, ali i mikroorganizama i virusa.

Pročitajte i ovo Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Uspjeh hrvatskih inovatora Studij koji će naše inovatore pogurati da se probiju na svjetsko tržište Slika nije dostupna PORAŽAVAJUĆI PODACI Jednog dana njegov će izum vjerojatno vrijediti milijune - volio bi da to prepozna država

"Osim sektora obrane i sigurnosti može je koristiti i naše opće građanstvo. U slučaju požara, poplava. Sve što se tiče čestičnih ugroza koje mogu na neki način ugroziti respiratorne puteve običnog čovjeka", rekao je direktor za strateško planiranje Goran Basarac u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Dalibora Špadine

Naočale za osobe oštećenog sluha

Inovativne naočale zanimljive su jer ne služe slijepim ili slabovidnim osobama već osobama s oštećenjima sluha.

"Funkcioniraju tako da u realnom vremenu prevode zvuk u tekst, odnosno sve što vi izgovorite gluhe osobe mogu pročitati u obliku titla na staklima tih naočala", objasnila je članica inovatorskog tima tvrtke Grow Josipa Benceg.

Izlažu i srednjoškolci

Na sajmu svoje izume izlažu čak i srednjoškolci. Jedno je vozilo u potpunosti na solarni pogon, a izradili su ga učenici Tehničke škole u Karlovcu.

Iako izgledom podsjeća na formulu, brzinu mu nije ni blizu toj kategoriji, ide do maksimalnih 45 kilometara na sat.

Dalek je put od izuma do poslovnog uspjeha na tržištu što dobro znaju izumitelji brojnih ljekarničkih pripravaka na bazi pčelinjih proizvoda.

"Da bi taj volumen proizvodnje bio zanimljiv i u poslovnom poduzetničkom smislu prošlo je i 4, 5, 6 godina", kazao je poduzetnik i inovator Ivan Bračić.

Stručni žiri hrvatske Udruge inovatora u subotu će odabrati i nagraditi najbolje izume sa sajma, a poneki će možda autorima u budućnosti donijeti i dobru zaradu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene