Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada donosi odluku

Naftni stručnjak o cijenama goriva: "Bojim se da će biti problema s opskrbom derivatima, pogotovo dizelom. Mi te cijene ne moramo plaćati"

Aktualno Galerija Davor Štern Davor Štern Foto: DNEVNIK.hr Gorivo - 3 Gorivo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gorivo - 2 Gorivo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gorivo - 1 Gorivo - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Cijene goriva - 1 Galerija 1/8 >>
Vlada odlučuje hoće li i kako intervenirati u cijene goriva. Skupo je građanima, poduzetnicima, prijevoznicima, a od utorka bi moglo biti još i skuplje.

Dok Vlada smišlja što će i kako će zbog novog poskupljenja goriva, mali trgovci naftom u strahu su od novih intervencija.

"Osam mjeseci smo već limitirani maržama ili cijenama, nama je već sad neizdrživa situacija, gomilaju nam se gubici. Htjeli bismo sastanak s Vladom, da nas prime, da zajedno nađemo neki model, da Vladi bude dobro, kupcima, prijevoznicima i nama, da svi podnesemo teret", navodi Tomislav Šestan iz Udruge malih trgovaca naftom u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

Već su im prije dva tjedna smanjene trgovačke marže, njima preostane zarada od 30 lipa po litri goriva.

"Ovo je neizdrživo, ako se nešto ne promijeni. Znači, 150 je malih pumpi u Hrvatskoj, oko 20 posto cijelog naftnog biznisa u Hrvatskoj. Svi ćemo zatvoriti, ovako se više ne može raditi", dodaje Šestan.

Iz Vlade su već poručili da su im ruke dosta vezane.

"Prostor na samim trošarinama do dosezanja one minimalne, koje europske direktive propisuju, je zapravo ostao dosta limitiran. Nakon ove dvije intervencije de facto nama ostaje još nekakvih manje od 20 lipa na strani dizela, odnosno nešto malo manje od 40, dakle konkretno 36, 37 lipa na dizelu", objasnio je u petak ministar financija Zdravko Marić.

Cijene veće od onih koje imamo

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 Neslužbeno Loša vijest za vozače: Sljedeći tjedan poskupljuje jedna vrsta goriva Ilustracija ponovno poskupljenje Dnevnik Nove TV doznaje: Od utorka poskupljuje gorivo, pogledajte koje su nove cijene

Da se korekcija cijena primijeni danas, eurosuper bi bio 14,20 kuna po litri, eurodizel bismo plaćali 14,52 kune, a plavi dizel gotovo 11 kuna.

"Meni je cijena uvijek ista, ja točim za 200 kuna pa do kud dođem. To nije dobro, stvarno, šalu na stranu, previsoke su cijene, nećemo izdržati, plaće su nam ostale iste ili su nešto malo povećane", kazao je Dragan Knezović iz Klinča Sela.

Cijene derivata i dalje visoke

U Dnevniku Nove TV energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern je početkom svibnja predviđao da bi zbog sankcija Rusiji cijene goriva mogle doseći i 20 kuna.

I sad misli isto. Objašnjava, derivata je manje na tržištu pa im cijena raste nesrazmjerno cijeni nafte.

"Evo, cijene nafte su pale na 113 dolara barel, a derivata i dalje se drže, a bojim se da će biti još i više, bojim se da će biti problema s opskrbom derivatima, pogotovo dizelom", navodi Štern.

Crnim scenarijima možemo doskočiti

Crnim scenarijima možemo doskočiti vlastitom prozvodnjom u riječkoj rafineriji, kaže.

"I ne bi se trebali toliko držati te formule koja uključuje cijenu na Mediteranu jer mi te cijene ne moramo plaćati, možemo jeftinije dobivati iz vlastite proizvodnje", dodaje.

Oporba ima svoje prijedloge

"Ni Europska unija nije jedna organizacija gdje se ne bi trebao čuti glas Hrvatske, a isto tako i drugih zemalja. Dakle, otvorite tu temu, moja poruka Plenkoviću je otvori temu promjene direktive da i PDV može se oporezivati za gorivo, manjom stopom PDV-a", smatra Siniša Hajdaš Dončić.

"Ekstra profiti koje ostvaruju naftne kompanije i sve vezani uz fosilna goriva... Ubirati porez od tog ekstra profita i tim porezom financirati vaučere i za mala i srednja poduzeća i za građane koji se nalaze u najnižim dohodovnim decilima", navodi Sandra Benčić.

Kako doznajemo, Vlada će u ponedjeljak ujutro imati telefonsku sjednicu na kojoj će se usvojiti nove mjere vezano uz cijene naftnih derivata u Hrvatskoj. Nakon toga bit će presica premijera Andreja Plenkovića, uz kojeg će biti i ministri Zdravko Marić i Davor Filipović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene