Vlada (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Vlada (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Banskim dvorima počela je sjednica Vlade na čijem je dnevnom redu 21 točka.


Uvodno se premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo izvješćem Europske komisije koja je primijetila napredak u provođenju strukturnih reformi. Dodao je da je zanimljivo da sve preporuke pokazuju da većina reformskih napora ide u dobrom smjeru. Kaže da je dobro da su fokus stavili na investicije. ''Ono gdje moramo ostvariti dodatni napredak je koorporativno upravljanje državnim poduzećima i povećati učinkovitost i operativnost'', rekao je predsjednik Vlade.

Vezani članci Sjednica Vlade RH - 4 Beroš izvijestio o 78 novih slučajeva koronavirusa. Cijene hrane i kozmetike više neće biti ograničene zbog epidemije Meso, ilustracija Ministarstvo povuklo meso zbog salmonele: Ako ste ga kupili, nemojte ga jesti

Zaključio je da su preporuke Komisije ohrabrenje da je Vlada na tragu politike koju treba nastaviti.

''Mirovinska reforma u interesu umirovljenika''

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak da se mirovinska reforma, koja je u izvješću Europske komisije pozitivno ocijenjena, radi u interesu umirovljenika, kako bi mirovine bile veće i da nema diskriminacije.

Osvrnuvši se na pozitivnu ocjenu mirovinske reforme, koju je dala Europska komisija, Plenković je poručio kako je dobro da to javnost zna i ima na umu.

Mamić za Provjereno: ''Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak!''

"Ono što radimo, radimo u interesu umirovljenika, da mirovine budu veće i da nema diskriminacije. Ojačali smo drugi stup i ne samo kroz indeksacije, već i kroz brigu o najmanjim mirovinama, radimo iskorake koji su pozitivni i sve to treba imati na umu kada se gleda širi okvir naše politike", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Spomenuo je i konferenciju hrvatskih izvoznika, ali i obilježavanje 25 godina kune. Savjetovao je svima da odu pogledati izložbu.

Najavio je da je danas u Hrvatskoj predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Novi zakon o pomilovanju

Vlada je donijela Strategiju upravljanja javnim dugom za razdoblje 2019.-2021., kojom se projicira smanjenje udjela javnog duga u BDP-u sa 71,6 posto ove godine na 68,5 posto iduće, a na 65,4 posto u 2021. godini.

Novim zakonom o pomilovanju predlaže se pri Ministarstvu pravosuđa osnivanje Povjerenstva za pomilovanja sa sedam članova na vrijeme od četiri godine, koje donosi obrazloženo mišljenje i prijedlog o molbi za pomilovanje koji se dostavlja predsjedniku Republike, a koji donosi odluku o pomilovanju.

"Predloženim zakonom popunjavamo prazninu koja se dogodila nakon što je predsjednica Republike 2016. godine raspustila Komisiju za pomilovanje koja je bila u njezinu Uredu. Sada se predlaže oformiti povjerenstvo koje će i stvarno i pravno biti dio Ministarstva pravosuđa", rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović. Predsjednik Povjerenstva bio bi ministar pravosuđa.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim se uređuje zaštita, unaprjeđenje i promicanje prava i interesa osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa i članova njihovih obitelji.

Pogledajte kako je Ivan Pernar u 15 minuta promijenio mišljenje o tome kamo će nakon izlaska iz Živog zida