Vlada (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Vlada (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

U Banskim dvorima počela je sjednica Vlade na čijem je dnevnom redu 21 točka.


Uvodno se premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo izvješćem Europske komisije koja je primijetila napredak u provođenju strukturnih reformi. Dodao je da je zanimljivo da sve preporuke pokazuju da većina reformskih napora ide u dobrom smjeru. Kaže da je dobro da su fokus stavili na investicije. ''Ono gdje moramo ostvariti dodatni napredak je koorporativno upravljanje državnim poduzećima i povećati učinkovitost i operativnost'', rekao je predsjednik Vlade.

Vezani članci Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov o još jednoj krizi iz koje se izvukla Plenkovićeva Vlada: ''Ovo je zadnji ples nekih političara koji nakon ovoga mogu na zavod za zapošljavanje'' Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković objasnio zašto nije smijenio ministra Kujundžića te zbog čega je Marku Paviću dao drugo ministarstvo

Zaključio je da su preporuke Komisije ohrabrenje da je Vlada na tragu politike koju treba nastaviti.

''Mirovinska reforma u interesu umirovljenika''

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak da se mirovinska reforma, koja je u izvješću Europske komisije pozitivno ocijenjena, radi u interesu umirovljenika, kako bi mirovine bile veće i da nema diskriminacije.

Osvrnuvši se na pozitivnu ocjenu mirovinske reforme, koju je dala Europska komisija, Plenković je poručio kako je dobro da to javnost zna i ima na umu.

Mamić za Provjereno: ''Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak!''

"Ono što radimo, radimo u interesu umirovljenika, da mirovine budu veće i da nema diskriminacije. Ojačali smo drugi stup i ne samo kroz indeksacije, već i kroz brigu o najmanjim mirovinama, radimo iskorake koji su pozitivni i sve to treba imati na umu kada se gleda širi okvir naše politike", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Spomenuo je i konferenciju hrvatskih izvoznika, ali i obilježavanje 25 godina kune. Savjetovao je svima da odu pogledati izložbu.

Najavio je da je danas u Hrvatskoj predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Novi zakon o pomilovanju

Vlada je donijela Strategiju upravljanja javnim dugom za razdoblje 2019.-2021., kojom se projicira smanjenje udjela javnog duga u BDP-u sa 71,6 posto ove godine na 68,5 posto iduće, a na 65,4 posto u 2021. godini.

Novim zakonom o pomilovanju predlaže se pri Ministarstvu pravosuđa osnivanje Povjerenstva za pomilovanja sa sedam članova na vrijeme od četiri godine, koje donosi obrazloženo mišljenje i prijedlog o molbi za pomilovanje koji se dostavlja predsjedniku Republike, a koji donosi odluku o pomilovanju.

"Predloženim zakonom popunjavamo prazninu koja se dogodila nakon što je predsjednica Republike 2016. godine raspustila Komisiju za pomilovanje koja je bila u njezinu Uredu. Sada se predlaže oformiti povjerenstvo koje će i stvarno i pravno biti dio Ministarstva pravosuđa", rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović. Predsjednik Povjerenstva bio bi ministar pravosuđa.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kojim se uređuje zaštita, unaprjeđenje i promicanje prava i interesa osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa i članova njihovih obitelji.

Pogledajte kako je Ivan Pernar u 15 minuta promijenio mišljenje o tome kamo će nakon izlaska iz Živog zida