Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivno željama Sveučilišta

Vlada odlučila izjednačiti stručne i sveučilišne studije

Sveučilišni i stručni studiji na istoj razini (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sveučilišni i stručni studiji na istoj razini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sveučilišni i stručni studiji na istoj razini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sveučilišni i stručni studiji na istoj razini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sveučilišni i stručni studiji na istoj razini (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nakon dvije godine borbi, burnih javnih rasprava i situacija u kojoj su se poslodavci i sindikati udružili, Vlada je odlučila izjednačiti stručne i sveučilišne studije. Ministrica poručuje da studenti stručnih studija više nisu diskriminirani.

Studenti stručnih studija mogu biti mirni jer Vlada novim prijedlogom zakona izjednačava stručne i sveučilišne studije. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je Vlada spriječila diskriminaciju studenata stručnih studija.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Slika nije dostupna PITANJE ORGANIZACIJE Baketa pobrojio probleme sveučilišta i upozorio: ''Najlakše je reći treba više novca, ali nije sve u njemu''

"To je napravljeno na način da su oni na istoj razini s obzirom da se radi o istom vremenu studiranja i volumenu, u smislu 300 ECTS bodova od početka studija do diplomskog. Jedino što smo uveli je pojam vrste studija", rekla je Divjak.

Razlikovat će se po programima. Stručni usvajaju stručna znanja, a sveučilišni teorijska. Drugi prijedlog, koji je odbačen, bio je da se te razine razdvoje. Vijeće studenata veleučilišta je zadovoljno potezom Vlade. "Postojala je namjera da se spuste razine za stručne studije. Budući da mi imamo jedak broj ECTS-a, bodova i obveza, smatrali smo da to ne bi bilo korektno", rekao je Filip Mikić iz Vijeća studenata veleučilišta visokih škola RH.

Karlo Kolesar, koji je na petoj godini stručnog studija turizma, sada lakše diše. "Više ne razmišljamo o tome hoće li nam spustiti razinu, hoćemo li jednako vrijediti na tržištu rada i sve ovisi o našim kvalitetama", rekao je Kolesar.

Ni Studentski zbor ni Sveučilište ne slažu se s rješenjem

I poslodavci pozdravljaju konačno rješenje problema. "Time smo zapravo naše studente i ljude koji su završili stručne studije, kojih je negdje oko 150.000, izjednačili s njihovim kolegama iz zemalja članica EU-a", rekla je Jasminka Martinović, direktorica Granskih udruga pri HUP-u.

Hrvatski studentski zbor smatra da stručni i sveučilišni studiji u nacionalnom okviru ipak ne bi trebali biti potpuno jednaki. "Da biste bili nositelj kolegija na sveučilišnom studiju, morate biti doktor znanosti, a na stručnom studiju morate biti magistar znanosti. Stoga smatramo da ulazna vrijednost nije jednaka, zbog čega ni izlazna ne može biti", rekao je Stjepan Čurić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

I Sveučilište u Zagrebu protivilo se izjednačavanju. Podnijelo je i ustavnu tužbu. Rektor Boras htio je da se ukine Zakon o kvalifikacijskom okviru. Jedna od zamjerki bila je da se u pitanje dovodi autonomija sveučilišta. Sud je na kraju odlučio da Zakon mora ići u izmjene i dopune. Zato će, prema novom prijedlogu zakona, na doktorat moći samo oni sa završenim sveučilišnim studijem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene