Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rektor Damir Boras predlaže Sudu da je zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u potpunosti u suprotnosti s navedenim odredbama te da se pokrene postupak i ukine Zakon.


Rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, smatra da se za ostvarenje prava iz članka 3. Ustava RH o jednakosti i vladavini prava, odnosno članaka 65. i 67. Ustava RH, ne može izjednačavati sveučilišne sa stručnim studijima. Rektor predlaže Sudu da je zakon u potpunosti u suprotnosti s navedenim odredbama te da se pokrene postupak i ukine Zakon, saznaje portal Srednja.hr.

Vezani članci Damir Boras (Screenshot: Nova TV) Skandalozan istup rektora Borasa o optužbama da je znao za seksualno zlostavljanje: "Riječ je o medijskoj koprodukciji'' Svečana promocija doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 2 Više od 250 novih doktora znanosti zagrebačkog Sveučilišta prisegnulo pred rektorom

Ustavni sud Republike Hrvatske zaprimio je prijedlog Sveučilišta u Zagrebu koje je zastupao rektor Damir Boras za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru 26. siječnja.

Na sjednici Rektorskog zbora održanoj 22. veljače rektor Boras je rekao kako je Sveučilište u Zagrebu imalo primjedbe na odnos Hrvatskog kvalifikacijskog okvira prema nekim razinama obrazovanja pa su sveučilišni i veleučilišni studiji stavljeni pod istu kategoriju zbog čega je Sveučilište podnijelo ustavnu tužbu, piše u izvještaju sa sjednice.

Slijedom provedene rasprave Boras je predložio, a Rektorski zbor jednoglasno donio sljedeći zaključak:

'Rektorski zbor RH je mišljenja da su, određivanjem iste razine sveučilišnih diplomskih studija, specijalističkih diplomskih stručnih studija i specijalističkih poslijediplomskih studija u Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, poništeni ishodi učenja i obezvrijeđen sveučilišni sustav visokog obrazovanja uspostavljen i reguliran Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Stoga Rektorski zbor RH daje podršku Sveučilištu u Zagrebu u podizanju ustavne tužbe u smislu zahtjeva za ukidanjem istoga Zakona', piše Srednja.hr.