Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institut za javne financije

'Vlada nema strategiju': Na dvije sjednice povećali javni dug za oko četiri MILIJARDE kuna!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na dvije telefonske sjednice krajem prosinca povećala javni dug za oko četiri milijarde kuna.

Institut za javne financije objavio je danas osvrt u kojem tvrde da, umjesto na poboljšanju uvjeta zaduživanja, Vlada se trudi pronaći nove modalitete zaduživanja po nepovoljnim uvjetima.

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 1 KUPOVINA TREZORSKIH ZAPISA Država ponovo nudi priliku za zaradu, upisi počinju u ponedjeljak, ministar Primorac otkrio novosti Ilustracija Porezna oaza? Ako su vam plaće niske to nije zbog poreza? Evo koliko poreza plaća obitelj s dvoje djece i dvije prosječne plaće

Stručnjaci potpisani na dokumentu, dr. sc. Anto Bajo i dr. sc. Marko Primorac osvrnuli su se na nekoliko primjera. Jedan od njih je i odluka Vlade o suglasnosti ministru financija za zaduživanje RH u iznosu od 200 milijuna eura i Odluka o suglasnosti Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) za kreditno zaduženje u iznosu od 606,4 milijuna kuna, donesena na Badnjak. Tri dana poslije dana je suglasnost za kreditno zaduživanje Hrvatskih cesti i HŽ Infrastrukture, pa je Vlada u samo tjedan dana povećala javni dug za oko četiri milijarde kuna.

Hrvatske ceste pridonose dugom s 0,4 milijarde kuna, Hrvatske željeznice sa 1,4 milijarde kuna, država izravnim kratkoročnim zaduženjem sa 1,5 milijardi kuna, te Centar za za restrukturiranje i prodaju sa 0,6 milijarde kuna.

Novo zaduženje od 200 milijuna eura!

Dr. Bajo i dr. Primorac pitaju zašto se Vlada odlučila za nepovoljno kratkoročno zaduživanje kod Goldman Sachsa, ako je znatno povoljnije zaduživanje trezorskim zapisima (0,62 posto umjesto 0,45 posto), a postoji velika potražnja za državnim obveznicama? Neobičnim smatraju što je dana suglasnost CERP-u za kredit kojim je kupljen udjel u Janafu, bez da je objavljeno tko su im vjerovnici te kakvi su im uvjeti i način kreditnog zaduženja. I zaduženje Hrvatskih cesta ocijenili su nepovoljnim.

Tvrde da Vlada nema strategiju za upravljanje javnim dugm, gubi kontrolu nad troškovima zaduživanja te da se ne trudi pronaći povoljnije uvjete zaduživanja.

Upozoravaju Vladu da su troškovi zaduživanja vrlo visoki te da njihove kreativne financijske transakcije neće proći nezapaženo kod Europske komisije te da će se evidentirati u sklopu procedure prekomjernog deficita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene