Plan uvođenja naknade na obnovljive izvore energije u neskladu je i s europskim dogovorom i obvezama prema proizvođačima obnovljive energije.


Hrvatska se obvezala da će u sljedeće tri godine doći do razine da će jednu četvrtinu energije dobivati iz prirode, ali Vlada tvrdi da nije u redu koristiti sunce i vjetar preko leđa građana.

Vezani članci Slika nije dostupna Most proziva Vladu zbog nedostatka vizije i lošeg smjera: Od poskupljenja struje do poreza na nekretnine Slika nije dostupna Donesena odluka o poskupljenju struje, Vlada tvrdi da će računi biti manji

Obnovljivi izvori energije, sunce, vjetar, voda, biomasa su hrvatska budućnost. Barem smo tako obećali Europskoj uniji, da ćemo do 2020. godine 20 posto energije dobivati iz prirode. Hrvatske prirode, ne uvozne.

Dosad je energetska politika bila poticanje malih i velikih proizvođača, a sad će se ti proizvođači spoticati o Mostovu politiku. 

Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, najavio je da će se na Vladi uskoro naći prijedlog zakona kojim će se ići u destimulaciju poticanja cijena električne energije iz obnovljivih izvora. "Ne možemo preko leđa građana prebiti loše odluke prethodnih vlada i ulaganje u sumanute projekte vjetra", kaže Čikotić.

Što na to kažu proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora i kako na to namjeravaju odgovoriti, pogledajte u videu.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr