Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje plaća

Milanović najavio 'preslagivanje' u javnim tvrtkama, sindikati optužuju Vladu za miješanje u slobodu pregovaranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok građani razmišljaju kako će izaći na kraj s poskupljenjima poput struje i plina - u 14 javnih tvrtki, među kojima su Plinacro i HEP masa plaća se povećala za nevjerojatnih 60 milijuna kuna.

Sadašnja Vlada prebacuje odgovornost na bivšu, bivša na sadašnju. Premijer Milanović najavio je uvođenje reda u javnim tvrtkama. Sindikati su to nazvali udarom na slobodu pregovaranja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani"

Javna poduzeća su problem, priznao je i premijer. "Neke stvari su naprosto neracionalne, da bismo sačuvali radna mjesta i osnovu za budući rast, što skoriji, morat ćemo neke stvari presložiti", rekao je Milanović.

Novo slaganje karata vladajući priželjkuju što prije, pa tako i pregovore sa sindikatima. "Kad budemo razgovarali o kolektivnim ugovorima to ćemo morati da predočiti. Ja neću nikoga ničim plašiti, ali gledajte Grčku, Portugal, Španjolsku, društva koja su dugo živjela preko granica mogućnosti", upozorio je premijer.

Sindikati su premijerove riječi doživjeli kao prijetnju. "Poslao je vrlo jasnu poruku kako zapravo politika želi ostvariti snažan utjecaj u kolektivno pregovaranje i to je zapravo izravno miješanje vlasti u slobodu pregovaranja", ističe Krešimir Sever, predsjednik NSH.

Osim ocjene lošeg stanja u javnim tvrtkama, premijer nije pojasnio kako se dogodilo da se masa plaća u prva tri mjeseca u čak 14 tvrtki, mahom gubitaša poveća za nevjerojatnih 60 milijuna kuna. Oporba zna. "Tamo gdje je bila jedna ili dvije osobe, primjerice sa sedamnaest tisuća kuna, sada ih je petero, petorica s 25 ili više tisuća kuna", tvrdi Jadranka Kosor, bivša premijerka i šefica HDZ-a.

Drugim riječima, optužuju novu vlast da je zaposlila svoje ljude. Iz javnih poduzeća poručuju da su nove uprave pozicije zauzele tek početkom ožujka. A povećanja mase plaće, kažu, odnosi se razne detalje iz kolektivnih ugovora koji su se potpisivali za vrijeme prošle vlasti. Sindikati tvrde, Vlada napadom krije svoje loše poteze.

"Oštricu svih onih koji su nezadovoljni preusmjerava na državna javna poduzeća, državne javne službe, jednostavno najavljuje snižavanje njihove razine prava, namjesto da svima diže prava", smatra Sever. Građanima su ona posljednjih godina na niskim razinama, posebno onima u privatnom sektoru koji i dalje plaća sigurnost državnog i javnog sektora.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene