Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: ''Ili biramo put prema zdravlju i ukidanju ograničenja ili put prema hospitalizacijama i dodatnom broju preminulih''

Vlada je održala sjednicu na kojoj je, među ostalim, bilo riječi o aktualnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš ponovno su apelirali na građane da se cijepe.

Od 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je sjednica Vlade.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na situaciju s epidemijom.

''Cijepljenje je jedini i pravi način za zaštitu i način da se oslobodimo svih restriktivnih mjera'', rekao je.

''Odabir pred nama je jednostavan. Ili biramo put prema zdravlju, ukidanju ograničenja, turističkoj sezoni i put prema gospodarskoj stabilnosti ili put prema neizdvojenosti, ranom kraju sezone, hospitalizaciji, zarazama i u konačnici dodatnom broju preminulih. To je odabir zdravog razuma. Cijepljenje više nije samo zdravstveno pitanje'', kaže.

Dodao je da oni koji još razmišljaju trebaju li se cijepiti ili ne imaju dovoljno informacija na raspolaganju. ''Ne može nitko reći da nije svjestan pandemije koja je pogodila svijet. Ne može nitko reći da nije imao dovoljno prilike čuti i saznati što se zbiva s cijelim svijetom, Europom i Hrvatskom'', poručuje.

O epidemiološkoj situaciji govorio je na sjednici i ministar zdravstva Vili Beroš

''Početkom srpnja zaustavio se trend pada. Zbog delta-soja povećana je opasnost od širenja među stanovništvom. Što je manje osoba cijepljeno, to virus ima veću šansu za daljnje širenje. Imamo dovoljno cjepiva, punktova, stručnjaka i dokaza učinkovitosti cjepiva. Niti jedna osoba u Hrvatskoj nije preminula od posljedica cijepljenja'', poručio je.

Otkrio je da će se u zdravstvenim ustanovama provesti edukacija za djelatnike kako bi se otklonile sve nedoumice o cijepljenju. 

Osudio nasilje na Prideu

Premijer Andrej Plenković osudio je napad na Prideu u Zagrebu rekavši da se svi u Hrvatskoj moraju osjećati slobodno i sigurno. ''Sigurni smo da retorika koja je prethodila povorci nije razlog napada. Neki političari još uvijek ne shvaćaju da manjinska prava nisu privilegija, nego jamstvo jednakosti. Prava manjina su ustavna i zakonska kategorija. I inzistiram na tezi da se ona ne toleriraju, nego se poštuju'', poručio je.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus, na dnevnom je redu sjednice Prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori te Prijedlog odluke o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene