Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Beroš objavio broj novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, kritizirao i istupe zdravstvenih radnika koji se nisu cijepili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici između ostalog predstavila konačni prijedlog zakona o elektroničkim medijima.

Premijer Andrej Plenković je u uvodnom govoru na početku sjednice kazao kako u ime cijele Vlade izražava sućut obiteljima kosovskih državljana koji su stradali u nesreći kod Slavonskog Broda te zahvalio svim službama koje su pomagale u njihovu spašavanju i zbrinjavanju. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

Nastavio je komentiravši spajanje Pelješkog mosta. "Spojena je Hrvatska. Ovo je bio povijesni trenutak za rješavanje pitanja prekida teritorijalnog kontinuiteta kopnenim putem., a ovaj je most jedno od najvećih postignuća u naših sedam godina članstva u EU i jedna od konkretnih i važnih ostavština naše Vlade. Ovaj će most tu biti zauvijek, on ne spaja samo Hrvatsku već i teritorije Europske unije."

Podsjetio je i kako je nedavno otvorena i dionica Istarskog ipsilona, čime će se nastaviti prometno povezivanje tog dijela Hrvatske. 

"Ovo je bio važan tjedan i za plan Nacionalnog oporavka. odobren je naš plan, pisana procedura je trajala do jučer popodne, odobreno nam je 47,5 milijardi kuna za instrumente, u potpunosti bespovratna sredstva za ono što smo pripremali proteklih dana, zahvaljujem svima koji su napravili jedan veliki iskorak koristan za napredak Hrvatske", komentirao je Plenković.

Naveo je i da se pripremamo za uvođenje eura 2023. "Jučer smo imali i znanstveni savjet, vrlo široki konsenzus, svi vjeruju da je cijepljenje jedini pravi, istinski način da se zaštitimo. Mi smo u poziciji da smo sada u ovim tjednima kada se konzumira 35 posto turističkog prometa... Mi smo cijepili 48,2 posto odraslog stanovništva prvom dozom, a skroz je cijepljeno 43 posto stanovništva." Komentirao je kako ćemo ove godine što se turizma tiče biti bolje nego što smo bili lani. "Ovo je zadnja sjednica Vlade do 19. kolovoza", rekao je Plenković te čestitao hrvatskim olimpijcima na sjajnim rezultatima.

Stanje s koronavirusom

Ministar Tomo Medved izvijestio je o stanju na potresima pogođenom području. Naveo je kako je zaredala serija novih potresa, koji mijenjaju stupanj oštećenja već oštećenih objekata. Kazao je i da su dosad obnovljene 222 kuće.

Ministar Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom. Naveo je da u Hrvatskoj imamo 188 novih slučajeva zaraze. Zaključno s jučerašnjim danom prešli smo tri milijuna apliciranih doza cjepiva. Stopa potvrđenih slučajeva nam posljednja četiri tjedna raste, kao i stopa hospitaliziranih. Više od 23 tisuće građana u tretmanu je zbog post-COVID sindroma.

"I dalje smo najsigurnija destinacija na Mediteranu, ali moramo biti oprezni. Cjepivo dokazano donosi željene rezultate. Osim zdravstvenih indikacija, doista ne postoji objektivan razlog za necijepljenje", poručio je Beroš.

Istaknuo je kako je 43,05 građana do sada cijepljeno. Jednu dozu primilo je 63,4 posto zdravstvenih djelatnika, a dvije 57,8 posto. "Najveći obuhvat je među liječnicima. S jednom dozom cijepljeno je njih 81,4 posto, a s obje 76,07 posto. Možemo zaključiti da kada bi se i ostatak populacije procijepilo kao i naši liječnici, Hrvatska bi dosegnula kolektivni imunitet i time spriječila daljnje širenje virusa", poručio je te potom kritizirao istupe zdravstvenih radnika koji se nisu cijepili. Stanje po županijama možete pratiti OVDJE.

Ministar Davor Božinović rekao je kako porast broja novozraženih nije iznenađenje, s obzirom na to da trenutno kod nas boravi više od milijun turista. Ovog je vikenda posebno provjerenstvo uz podršku nadležnih službi provelo inspekcijske nadzore nad hotelima, ugostiteljskih objekata te javnim okupljanjima. Zabilježeno je pet prekršaja. 

Ministrica Nina Obuljen Koržinek komentirala je nacrt konačnog prijedloga zakona o elektroničkim medijima te navela da se on usklađuje s odredbama EU-a. Uvodi se veća transparentnost pružatelja medijskih usluga što se tiče njihove vlasničke strukture. Smatrat će se da je pružatelj medijskih utjecaja dominantan na tržištu ako zauzima 40 posto, i tada se više neće moći dalje širiti. Iznimka je HRT.

Navela je i da se propisuje odgovornost elektroničkih medija i za aktivnosti korisnika, ako su propustili istaknuti i upozoriti korisnike na njihovu odgovornost.

O novoj osobnoj iskaznici

Ministar Božinović iznio je detalje o novoj osobnoj iskaznici, čije izdavanje počinje u ponedjeljak. "Ova biometrijska isprava ima status i putne isprave i jednako je vrijedna putovnici. To će omogućiti jednostavniji i brži prolaz graničnih kontrola unutar EU-a, kao i u zračnim lukama. Osim toga, e-osobna objedinjava zdravstvenu i osobnu iskaznicu, neće se morati imati odvojene iskaznice. U tu svrhu su IT službe MUP-a i HZZO-a izvršile povezivanje sustava i primjenom web-servisa omogućili povlačenje matičnog broja osiguranika", rekao je Božinović.

Između ostalog, kazao je kako će se one moći koristiti i putem mobitela i tableta, a ne samo putem računala i čitača kartice, kao dosad. "Oni koji aktiviraju iskaznicu na e-kiosku više neće imati potrebu za kupnjom čitača, koji košta 50 kuna", istaknuo je Božinović i naglasio kako svi oni koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nisu obavezni podnositi zahtjev za nove e-osobne iskaznice dok im trenutne vrijede.

Više detalja o novim osobnim iskaznicama doznajte OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene