Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprodaja državne imovine

Vlada na jesen privatizira udjele u 484 tvrtke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država na sve načine pokušava popuniti proračun.

Na jesen nas čeka rasprodaja državne imovine. Vlada će privatizirati svoje vlasničke udjele u čak 484 tvtke. No, i do sada za njih nitko nije bio zainteresiran jer plivaju u gubicima. Adriachem ima jedanaest pokušaja privatizacije, a pet po posebnim uvjetima. Svi su bili neuspješni jer nema interesa.

Pročitajte i ovo Hvar drama - 3 Tko laže? Drama oko vrijedne imovine na Hvaru: Općina se zgraža provalom, navodni vlasnik pokazuje pravne dokumente Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine!

Takvih je primjera mnogo. Da bi državni gubitaši stali na noge gotovo je izvjesno ukidanje socijalne klauzule. 'To ćemo vidjeti kada se završi čitav ovaj proces sada što smo pokrenuli drugačijih mehanizama i modela na koji će funkcionirati Agencija za upravljanje državnom imovinom,' rekao je ministar Đuro Popijač. Ukidanje socijalne klauzule za nove vlasnike značilo bi mogućnost otpuštanja. U tom slučaju deseci tisuća nezapolesnih na burzi. Sindikati prosvjeduju.

'To nije vlasništvo Vlade RH nego hrvatskih građana, hrvatskog naroda, Vlada time samo upravlja,' rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Ali upravlja loše. Na primjeru Adrachema, proizvodnje nema, a Fond za privatizaciju radnicima isplaćuje minimalac, što je za državu previše. 'Možda je negdje u nekim tvrtkama moguće otpustiti dio ljudi, a dio ljudi da ostane radno aktivan i da te tvrtke prođu uspješno tu tranziciju i da postanu uspješne tvrtke koje će i ubuduće moći zapošljavati nove radnike,' rekao je Bernard Jakelić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Zapadne zemlje poznaju upravo takav način. No, sindikati strahuju od ponavljanja scenarija privatizacije iz devedesetih godina. 'Kod nas je bilo sasvim uobičajeno da netko kupi tvornicu, domogne se jeftino te imovine, to rasproda, a radnika se riješi, bez obzira prema njima samima. Zbog toga mi toliko inzistiramo na toj socijalnoj klauzuli jer ono što je u Europi sasvim normalno, kod nas je savim nenormalno,' rekao je Sever. Vlada će na jesen i o ovom pitanju, očito, trebati sjesti sa socijalnim partnerima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene