Od početka godine ostvarili smo 3,3 milijuna dolazaka turista i više od 11 milijuna noćenja. To je 80 posto rezultata rekordne 2019. godine, pa ako brojke i ostanu ovakve, Hrvatska svakako može biti zadovoljna. Više doznajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić i Marka Balena.

Galerija Turisti pristižu u Hrvatsku - 1 Turisti pristižu u Hrvatsku - 2 Turisti pristižu u Hrvatsku - 3 +3 Turisti pristižu u Hrvatsku - 4

Dubrovnik već živi sezonu, a gosti stižu iz svih krajeva svijeta. Neki od njih za Dnevnik Nove TV rekli su kako je riječ o vjerojatno najljepšem mjestu na kojemu su ikada bili. Trenutačno u zemlji boravi više od 340 tisuća gostiju, a najbrojniji su Nijemci.

Vezani članci Ante Vlašić i Paula Klaić Saulačić Turisti preplavili Jadran, no ima li ih tko poslužiti? "Krenuli smo kasno u tu priču, ali država mora..." Turizam u Puli - 3 Turistički promet u Hrvatskoj za prvih šest mjeseci gotovo na razini 2019., Pula pod opsadom partijanera

"Divna zemlja s bogatom kulturom, vrijeme je predivno, ljudi su ljubazni, hrana je sjajna. Volimo Hrvatsku i uživamo ovdje", tvrdi Ingo.

Od početka godine do danas najviše noćenja ostvario je Zagreb. Gosti uglavnom koriste glavni grad kao početnu ili krajnju točku putovanja. S ljetnim mjesecima titulu top destinacija preuzimaju gradovi na moru. Najviše gostiju trenutačno se odmara u Rovinju, Poreču, Umagu i Dubrovniku...

"Četiri tjedna smo u Hrvatskoj. Isplati li se? Naravno, još nam je i malo vremena, moramo birati. Neka mjesta ćemo nažalost propustiti", kazali su Joka i Jacob, turisti iz Nizozemske.

Broj dolazaka bliži se rekordima iz 2019., noćenja su na 89 posto. Uspješnost sezone ovisit će o potrošnji gostiju.

"Naši prihodi su u skladu s najboljim godinama, ne uočavamo pad potrošnje unatoč tome što su cijene više", dodaje voditelj obiteljskog hotela Davor Kapetanović.

A najznačajniji dio prihoda u turizmu generiraju upravo hoteli s pet zvjezdica, jer gosti su visoke platežne moći. Gostiju imamo, ali radne snage i dalje nedostaje, pa je pitanje tko će iznijeti srce sezone. Ovo je problem koji se godinama ponavlja, a odgovorni nikako da nauče da se turizam ne događa, nego planira.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju