Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na pušače

Poskupljuju cigarete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila povišenje trošarina na cigarete, čime će kutija prosječno poskupjeti za jednu kunu. No, čini se da je ovo tek uvod u veće poskupljenje koje stiže ulaskom Hrvatske u EU.

Na današnjoj sjednici Vlade u Sabor je poslan prijedlog povišenja trošarina na cigarete i rezani duhan, čime bi kutija cigareta prosječno trebala poskupjeti za jednu kunu. Ministar financija Slavko Linić kaže da se trošarina na maloprodajnu cijenu s dosadašnjih 33 posto diže na 36 posto.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

No, čini se da je ovo tek uvod u znatno veće povećanje trošarina, koje bi zbog direktiva Europske unije trebalo nastupiti nakon ulaska Hrvatske u EU. Linić kaže da su hrvatske trošarine znatno niže od europskog minimuma. Rekao je i da se razmišlja o uvođenju najniže moguće cijene za kutiju cigareta jer se, prema njemu, pojedini prodavači upuštaju u cjenovni dumping.

Niz zakonskih izmjena za rasterećenje pravosuđa

Vlada je donijla i čitav niz zakonskih izmjena čiji je cilj smanjiti zaostatke na sudovima i ubrzati civilne parnične postupke. Premijer Zoran Milanović napomenuo je kako se time ispunjava jedna od deset zadaća Europske komisije navedenih u prvom izvješću o monitoringu.

Najveće bi izmjene trebao doživjeti Zakon o parničnom postupku. Predstavljajući novitete, ministar pravosuđa Orsat Miljenić podsjetio je na 95.000 neriješenih predmeta starijih od tri te još 13.500 starijih od deset godina.

>> Vlada srezala plaće i šefovima agencija i do 5.000 kuna

U prvoj fazi bi se trebala dogoditi koncentracija parničnog postupka, što znači da se uvodi načelo da onaj tko tuži mora priložiti sve činjenice i dokaze, nakon čega se ide na pripremno ročište i, osim u iznimnim situacijama, nema podnošenja novih dokaza. Druga se faza odnosi na glavnu raspravu koja se odvija u kontinuitetu i u pravilu bi trebala biti gotova na samo jednom ročištu. Sudac postaje gospodar parnice i gospodar troškova.

Jedan od najvažnijih noviteta je pravilo da će se svako novo ročište zakazivati usmeno, na samom završetku trenutnog ročišta. Time bi se trebao ukloniti gubitak vremena i trošak na često neurednu poštansku dostavu. Miljenić kaže da se relaksiraju odredbe o sporovima malih vrijednosti. 'Ne možemo za spor vrijednosti 100 kuna dobiti živog suca i sudačko vijeće, to si ne možemo priuštiti', rekao je ministar.

Zakonskim bi se izmjenama trebalo stati na kraj beskrajnim ukidanjima presuda i vraćanju na ponovno suđenje. Sada više ne bi smjelo biti višestrukog ukidanja, tj. viši sud jednom može vratiti predmet na ponovno odlučivanje nižem, dok u drugom navratu mora donijeti odluku. Također, u drugom stupnju više neće odlučivati tročlana sudačka vijeća, već jedan sudac.

Elektronička dostava na trgovačkim sudovima

Na trgovačkim se sudovima uvodi elektronička dostava. Kako kaže ministar Miljenić, očekuje se da će stranke u sporovima na ovim sudovima morati moći imati pristup emailu, tj. internetu. No, za punu primjenu ovoga trebat će pričekati informatizaciju pravosuđa.

Premijer Milanović najavljene izmjene nazvao je 'reformom, ne revolucijom' te se zapitao zašto se izmjene donose tek sada. 'Zašto je ovo ikada postojalo? Tu je cijeli niz stvari koje ne štite ničija prava, a stvar se samo odugovlači. (...) Pretpostavljam da će netko obijesno podnijeti ustavnu tužbu protiv ovog zakona, vjerojatno su to oni koji traže reforme', rekao je premijer.

Suci će predmete morati rješavati po redoslijedu zaprimanja

Usvojene su i izmjene Zakona o sudovima kojima se, između ostalog, uređuje koncept zaštite prava na suđenje u razumnom roku. Sada će stranka koja osjeća da joj je pravo povrijeđeno prvo ići predsjedniku suda koji će, nakon što s nadležnim sucem provjeri o čemu je riječ, stranci priopćiti razuman rok u kojem očekuje rješenje spora. Po isteku tog roka, ako ne dođe do rješenja spora, stranka će se moći obratiti višem sudu, a predsjednik suda će snositi odgovornost jer je davanjem nerealnog roka izazvao dodatni trošak.

Sucima se uvodi i obveza da predmete moraju rješavati po redoslijedu zaprimanja, a uz informatizaciju pravosuđa stići će i obveza unošenja svih podataka o postupku u jedinstveni sustav.

Sudskim vještacima dozvolit će se rad na teritoriju cijele Hrvatske, a ne na samo jednom sudu, kao što propisuje trenutna zakonska odredba.

Usvojene su i izmjene Zakona o upravnim sporovima kojim se zbog smanjenja troškova trenutna tročlana sudačka vijeća smanjuju na jednog suca. Izmjenama Zakona o DSV-u povećava se mobilnost sudaca. Novelom Zakona o plaćama sudaca do 2015. se odgađa uvođenje posebnog dodatka na plaću zbog nedostatka novca.

Miljenić i Ostojić izgladili nesporazume

Na prošloj je sjednici Vlade izbio nesporazum između ministra Miljenića i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića oko Zakona o kaznenom postupku i Zakona o probaciji. Ostojić se s primjedbama na Zakon o kaznenom postupku javio prekasno pa je uz njegovo protivljenje prošao proceduru, no Zakon o probaciji je bio povučen s Vladina dnevnog reda.

Nesporazumi su očigledno izglađeni te je s današnje sjednice Vlade Zakon o probaciji poslan u Sabor. Ostojićev je prigovor bio da se na policiju novim ovlastima koje dobiva ovim zakonom stavlja preveliki teret. Ministar Miljenić je danas rekao da je prijedlog zakona nepromijenjen, ali da će provedbu zajednički urediti s MUP-om.

Pusić podnijela izvješće o ispunjavanju EU zadaća

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova podnijela je izvješće o provedbi akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza Hrvatske uoči priszupanja Europskoj uniji.

Referirajući se točku po točku na deset zadaća koje je Europska komisija istaknula u svom izvješću o monitoringu, Pusić je rekla da se sve provode zadovoljavajućom dinamikom.

'Tri od deset mjera su ispunjene ili su de facto ispunjene. Usvojen je novi zakonski okvir za izvršavanje sudskih odluka i smanjenje zaostataka u ovršnim predmetima, usvojen je nacrt Zakona o pravu na pristup informacijama na koji je stigao pozitivan komentar Europske komisije, usvojeni su i akti za provedbu Zakona o policiji', navela je Pusić.

Od ostalih zadaća, na prijevodu pravne stečevine radi se ubrzano, na polju poboljšanja učinkovitosti pravosuđa i smanjenja sudskih zaostataka donesene su tri, a preostaju još tri ili četiri zakonske izmjene. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo bi biti uspostavljeno najkasnije do kraja godine, do istog bi roka trebali biti zaposleni preostali granični policajci, a usvajanje imigracijske strategije planira se krajem siječnja.

Na polju brodogradnje rokovi bi, prema prvoj potpredsjednici, trebali biti ispoštovani. Za Brodosplit je rok 31.12., a za 3. maj i Brodotrogir 31. siječnja 2013.

Izgradnja graničnog prijelaza Neum ide prema planu, ali za njega nije potrebna akreditacija za prolazak živih životinja i hrane. Pusić je pozvala da se čim prije dovrše radovi na ostalim prijelazima za koje je akreditacija potrebna, a njezino dobivanje traje oko četiri mjeseca pa je vremena sve manje. 'To ovako izgleda apstraktno, ali ako stupi na snagu bez akreditacije, bit će dosta šokantno', rekla je Pusić.

U Sabor poslan i Zakon o dadiljama

U saborsku je proceduru poslan i prijedlog Zakona o dadiljama, kojim bi se ta djelatnost trebala regulirati i izbaciti iz sive zone.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić istaknula je kako je u proteklih nekoliko godina iz europskih fondova financirana edukacija oko 200 dadilja koje, zbog nereguliranosti ovog područja, nisu mogle registrirati djelatnost. 'Ovo je dobra pomoć roditeljima, da mkogu lakše uskladiti poslovne i roditeljske obveze, s obzirom da mnogi gradovi i mjesta nemaju dovoljno mjesta u vrtićima i jaslicama', rekla je Opačić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene