Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u dva se navrata na današnjoj sjednici Vlade protivio prijedlozima ministarstva pravosuđa.


Ministar Ostojić bio je protiv Izmjena Zakona o kaznenom postupku. Rekao je da se prijedlozima ministarstva pravosuđa stavlja pritisak na policiju. 'Pojedina izvršenja mogla bi preuzeti pravosudna policija', rekao je Ostojić. 'Ako ima bilo kojih prijepora javite mi se prije sjednice Vlade, pa ćemo to raspraviti', rekao je premijer Zoran Milanović osvrćujući se na protivljenje Ranka Ostojića na nekoliko prijedloga ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Registar branitelja

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković: "Situacija je relativno dobra, imamo žarišta u nekim županijama." Beroš otkrio gdje je u Hrvatskoj britanski soj najrašireniji Sjednica Vlade RH - 3 Plenković najavio moguće novo popuštanje mjera od 1. ožujka. Tijekom Banožićeva izlaganja osjetili podrhtavanje

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da će se objaviti registar branitelja u skladu sa zaštitom osobnih podataka, poštujući sve zakone koji su na snazi. 'Ovo je zakon koji je rađen u aktivnoj suradnji s braniteljima i bio je na javnoj raspravi', rekao je Matić.

>> 'Registar branitelja će biti objavljen u obliku internetske stranice'

'To ste sve deset mjeseci temeljito pripremali i provjeravali. Čestitam vam. Ovime se nikoga ne izlaže, nikoga se ne ugrožava, i čuvaju se svi podaci koji su osjetljivi', pohvalio je ministra premijer Zoran Milanović.

Registar branitelja sastojat će se od općeg i posebnog dijela i pomoćnih podataka. U općem su ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadost MUP-u ili MORH-u te status (branitelj ili dragovoljac).

General Ante Gotovina komentirao je objavu registra branitelja kazavši kako su Vladu izabrali građani i njezine odluke kao takve se moraju poštovati. 'Ja sam građanin kao i svi, a zakone donose političari', rekao je Gotovina.

U posebnom dijelu nalaze se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu. Pomoćni podaci služe za tehničku podršku, obradu te razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

Javno dostupni u elektroničkom obliku mogu biti i podaci iz posebnog dijela Registra branitelja temeljem pisane privole hrvatskog branitelja. Premijer Zoran Milanović kazao je kako se objavom Registra branitelja nikoga ne izlaže niti ugrožava, 'a čuvaju se podaci koji su osjetljivi'. Javnost ima pravo znati te podatke, idemo napraviti što smo obećali, rekao je Milanović dodavši kako ne vjeruje da će više itko napadati odluku o objavi Registra branitelja.

Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je u izjavi novinarima nakon Vladine sjednice da se time ispunjava jedno od predizbornih obećanja vladajuće koalicije, dodavši kako očekuje objavu Registra branitelja do Božića. Utvrđene su sve zakonske pretpostavke. Dobili smo sve suglasnosti, Registar će biti objavljen, a dalje neka institucije rade svoj posao, rekao je Matić naglasivši kako je riječ bila o političkoj volji te da nije bilo potrebno mijenjati niti jedan zakon.

'Isti ljudi, s istim zakonima do prošle godine su tvrdili da se to ne može i ne smije objaviti, a sada kažu da može', kazao je Matić dodajući da su izmjene zakona potrebne za objavu podataka iz posebnog dijela Registra branitelja što je riješeno osobnom privolom branitelja. Hrvatskim braniteljima koji daju osobnu privolu bit će objavljen cjelokupni ratni put, rekao je Matić i najavio da će na predstavljanju Registra on i ministri obrane i unutarnjih poslova, Ante Kotromanović i Ranko Ostojić, objaviti svoje cjelokupne ratne puteve.

Upitan jesu li institucije do sada radile svoj posao u pogledu utvrđivanja prava na ostvarivanje statusa branitelja, Matić je odgovorio kako to treba njih pitati. Ministar smatra da zbog objave branitelji neće imati neugodnosti, 'kao što ih nisu ni imali'.

Branitelji nikada nisu niti će imati neugodnosti. Vjerojatno se vaše pitanje odnosi na one druge, a to se onda odnosi na moj prethodni odgovor - neka institucije rade svoj posao, rekao je novinarima.

Izmjenama zakona također se omogućuju povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina starosti udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe. Udovicama HRVI koje u životnom razdoblju od 45. pa do 50. godina života nisu zaposlene i ne mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu po općem mirovinskom propisu, a nalaze se u teškim ekonomskim uvjetima, bit će omogućeno ostvarivanje prava na opskrbninu.

Status branitelja moći će ostvariti i osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje postrojbe, za razdoblje sudjelovanja u obrani Hrvatske. Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine. Udovicama i izvanbračnim suprugama smrtno stradalih hrvatskih branitelja daje se mogućnost sklapanja nove bračne ili izvanbračne zajednice bez gubitka stečenih prava, uz uvjet da nakon njihove smrti ta prava ne može naslijediti novi bračni drug kao niti njihova zajednička djeca.

Branitelji koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Hrvatske smatrat će se povijesno značajnim osobama te u slučaju kada nemaju nasljednika vlasnici groblja nastavit će održavati njihova grobna mjesta. Izmjenama se rješava i pitanje više od stotinu podignutih tužbi pripadnika HVO-a protiv Hrvatske kojima traže isplatu invalidnine i dodataka, te im je Hrvatska do sada morala isplatiti desetke milijuna kuna. Rješenja koja imaju oglašavaju se ništavnima, rekao je ministar dodajući da će se time otkloniti mogućnosti daljnjih postupaka, a u suradnji s DORH-om pokrenuti postupci za povrat nezakonito stečenih isplata s kamatama, 'kako je Hrvatska i njima plaćala'. 

Prilikom dolaska na sjednicu Vlade, ministar obrazovanja Željko Jovanović rekao je da ne može komentirati nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, ali da je ovo poruka ostatku politike. 'Postupci koji se vode, kao što je Fimi media, je upravo ono što sam govorio a to je da je vrh HDZ-a kriminalan', rekao je Josipović.

Minisitar financija Slavko Linić rekao je da se definira način kratkoročnog zaduženja, pa tako on kod lokalne samouprave ne bi trebao biti duži od devet mjeseci. Dugoročna zaduženja imaju sada limit od 20 posto za lokalne samouprave i, ne primjenjuje se za europske fondove ni projekte energetske učinkovitosti, jer neće teretiti proračun lokalne samouprave. (I.D. / S.T.K. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook