Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sjednici o koronavirusu

Premijer ponovno pozvao građane da ne stvaraju zalihe hrane: ''Nema razloga za šopingiranje, živite normalno''

Na dnevnom je redu i odobravanje sredstava, na teret Proračunske zalihe, Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, za financiranje nabave devet uređaja za umjetnu ventilaciju, kako bi se osigurali nužni preduvjeti za sprječavanje daljnjeg širenja i liječenje virusa COVID-19.

Premijer Andrej Plenković sjednicu je otvorio govorom o aktualnom stanju s koronavirusom u zemlji. Zahvalio je ministru zdravstva Viliju Berošu na svemu što radi u ovoj situaciji, kao i Nacionalnom stožeru.

''Još jednom apeliram na građane da nema razloga za šopingiranje i pražnjenje polica, stvaranje zaliha. Živite normalno. Hrvatska je na vrijeme prepoznala situaciju, a mi ćemo voditi računa o tome kako se nositi sa zasad nepredvidljivim efektima ovog takozvanog eksternog šoka. Naš je cilj da minimiziramo posljedice i budemo oprezni'', kazao je premijer.

Pročitajte i ovo Robert Kober i Domagoj Mikić Koronavirus u Hrvatskoj Nema novozaraženih, sanitarni inspektori na granici: "Izdano 1600 rješenja za pristigle sa sumnjivih područja i 13 o karanteni"

Ministar Beroš izvijestio je o trenutačnom stanju u zemlji i svijetu kada je riječ o koronavirusu. ''Pažljivo pratimo situaciju u Italiji koja se brzo razvija. U 37 država zabilježeni su oboljeli, a broj oboljelih neprestano se mijenja'', kazao je Beroš.

Dodao je da je potrebno staviti u pripravnost staviti određene zalihe zaštitne opreme u bolnicama u Hrvatskoj. Podsjetio je da je prije nekoliko dana telefonom razmijenio iskustva sa Singapurom, koji je uspješan u borbi s koronavirusom.

Detaljni izvještaj Ministarstva zdravstva

Istaknuo je da je u Europi trenutačno 476 oboljelih od koronavirusa, od čega je 14 ljudi preminulo. ''Jutros sam se čuo s ministrom u Njemačkoj i on mi je rekao da misli da se neće moći nositi sa situacijom u zemlji'', kaže ministar zdravstva. Beroš je kazao i da je ECDC jučer promijenio i definiciju virusa Covid-19 te proširio popis područja zahvaćenih koronavirusom.

''Naglašavam da nema mjesta panici. Vlada je potpuno transparentna, a mjere su podignute na najvišu pripravnost'', zaključio je ministar zdravstva.

O koronavirusu je na sjednici Vlade govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je podsjetio da su u svim županijama aktivirani Stožeri civilne zaštite, kao i granična policija. Ministar turizma Gari Capelli poručio je da se zasad situacija s koronavirusom ne osjeti na turizmu. 

''Trenutačno u Hrvatskoj ima 24.500 turista. Pad je s istočnih tržišta, Kine i Koreje. U prvom smo mjesecu imali rast kineskih turista 70 posto, a sada pad 60 posto. Prihodi u prva tri mjeseca utječu 5 posto na ukupne prihode, pa se to neće toliko osjetiti na ukupnim prihodima'', objasnio je Capelli.

Sredstva za nove uređaje Klinici u Zagrebu

Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog ministarstva zdravstva da se Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' odobre proračunska sredstva u iznosu od 2.250.000 kuna za financiranje devet novih uređaja za umjetnu ventilaciju. Tim će se osigurati nužni preduvjeti za sprječavanje daljnjeg širenja i liječenje virusa COVID-19.

Premijer Plenković na sjednici je izvijestio i da je jučer objavljeno izvješće Europsko komisije prema kojemu je potvrđena gospodarska stabilnost Hrvatske s uravnoteženim financijskim stanje i viškom na tekućem računu. Dodao je i da se nastavlja s provođenjem reformi u Hrvatskoj.

Propao summit u Bruxellesu

Podsjetio je na prošlotjedni summit na kojem se zemlje članice Europske unije nisu uspjele dogovoriti o proračunu europskih fondova za sljedeće proračunsko razdoblje. ''Važno je reći da postoje dva elementa koje smo uspjeli ispregovarati i pozicionirati Hrvatsku po pitanju demografije i osigurati dodatna sredstva. Uglavnom, teški pregovori još će se nastaviti, a mi ćemo voditi računa da se završe na vrijeme, ali i o interesima Hrvatske'', istaknuo je Andrej Plenković.

Plenković je govorio i o skupu hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije koji je otvoren jučer u Zagrebu. Kazao je da je taj skup jedna od dodatnih vrijednosti predsjedanja Vijećem Europske unije. Riječ je o najvećem javnom događaju u organizaciji SOA-e koji predstavlja otvaranje europskih obavještajnih agencija javnosti. ''Čestitam im na toj inicijativi'', zaključio je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene