Dvadeset troje glavnih europskih obavještajaca stiglo je u Zagreb. Potpisali su pismo namjere kako bi se otvorio "Obavještajni koledž u Europi", a sjedište bi mu bilo u Parizu.


Glavni europski obavještajci, njih 23, stiglo je u Zagreb gdje su potpisali pismo namjere kako bi se otvorio ''Obavještajni koledž u Europi''. Sjedište koledža bilo u Parizu, a svrha bi mu bila razmjena iskustava, kontakata i ideja. Skup je otvorio premijer Plenković.

Vezani članci Daniel Markić - 3 Daniel Markić predstavio saborskom odboru izvješće o radu sigurnosne agencije Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Šef SOA-a Daniel Markić o slučaju Radeljić: "Mi nikome ne prijetimo smrću, to je suludo"

Ovo je najveći javni događaj koji je SOA organizirala i on predstavlja otvaranje europskih obavještajnih agencija javnosti. Mediji su smjeli prisustvovati skupu, ali ne i snimati sudionike. Cijela priča krenula je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

''Moramo uspjeti komunicirati na strateškoj razini drugačije. Zato postoji ta inicijativa. Hrvatska SOA je otpočetka prihvatila tu inicijativu. I zato će prvu godinu predsjedavati koledžom'', kazao je Daniel Markić, ravnatelj sigurnosno obavještajne agencije.

Markiću uskoro istječe mandat

Premijer Plenković je objasnio da nije riječ o koledžu u smislu ''institucije u koju će ljudi dolaziti i pohađati
neko obrazovanje, nego svojevrsne mreže koje će uključivati i ljude koji su u operativi, ljude iz akademske zajednice medije i sve ostale kako bi se bolje pronalazili izlazi za razne prijetnje suvremenog svijeta''.

Inače, ravnatelju SOE Danijelu Markiću mandat istječe u svibnju. O produženju njegova mandata, rekao je premijer, s predsjednikom Zoranom Milanovićem još nije razgovarao. ''Razgovarat ćemo. Gospodin Markić ima moje puno povjerenje. Ako želi i dalje biti ravnatelj agencije, bit će'', poručio je Plenković. Markić je kazao da još nije razmišljao o tome.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju