Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.


Ni najnoviji prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Objavljen proračun: Europa ''kratka'' za 14 milijardi eura, pročitajte tko će ostati kratkih rukava Slika nije dostupna Izglasan proračun EU-a za 2017.: 500 milijuna eura za rješavanje problema nezaposlenosti mladih

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan.

Nakon što je napokon pripremljen novi prijedlog s malim preinakama ranijeg prijedloga predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, čelnici EU-a su se ponovno okupili, ali su se brzo razišli bez dogovora.

Ivana Petrović javlja kako sve kreće ispočetka i da za dva do tri tjedna možemo očekivati novi summit.

"Po meni je ključan problem što stare zemlje članice nisu htjele odstupiti od toga da uplaćuju ništa više od 1 posto BDP-a. Čvrsto su ostale na tim pozicijama", javlja Ivana Petrović iz Bruxellesa.