Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Bruxellesa

Summit EU-a o proračunu završio debaklom: "Sve kreće ispočetka"

Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.

Ni najnoviji prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za 6,5 posto manji od ovogodišnjeg Izglasan proračun EU-a za 2017.: 500 milijuna eura za rješavanje problema nezaposlenosti mladih Slika nije dostupna Električna sportska limuzina Porsche dao zeleno svjetlo za konceptni Mission E

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan.

Nakon što je napokon pripremljen novi prijedlog s malim preinakama ranijeg prijedloga predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, čelnici EU-a su se ponovno okupili, ali su se brzo razišli bez dogovora.

Ivana Petrović javlja kako sve kreće ispočetka i da za dva do tri tjedna možemo očekivati novi summit.

"Po meni je ključan problem što stare zemlje članice nisu htjele odstupiti od toga da uplaćuju ništa više od 1 posto BDP-a. Čvrsto su ostale na tim pozicijama", javlja Ivana Petrović iz Bruxellesa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene