Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada nije uspjela izbjeći prosvjed

Iako imaju sporazum, sindikati će studentima dati podršku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dvadesetom i petom plenumu Filozofskog fakulteta, održanom jučer navečer, odlučeno je da će u subotu ipak javno istupati i prosvjedovati na Trgu bana Jelačića. Krenut će s Filozofskog fakulteta i marširati do Trga, a način performansa i prosvjeda detaljizirati će se danas na sastanku tijekom jutra.

Danas od 9 do 12 sati povodom ovoga organizirana je i radna skupina za organizaciju prosvjeda. Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i dalje ustraju u blokadi te su jučer poručili da niti jedan od ponuđenih modela ne ispunjava njihov zahtjev za potpunim javnim financiranjem obrazovanja te su dobacili prijedloge povjerenstva Fakultetskog vijeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štrajka će definitivno biti Ribiću zbog štrajka prijete 'da ga treba zakovati u sanduk' Slika nije dostupna Predsjednik Mesić na sjednici Vlada danas kažnjava sindikate i rješava rebalans proračuna

>> Studenti ne odustaju, profesori ne žele s fakulteta

Podsjetimo, u subotu su trebali prosvjedovati i sindikati zaposlenih u javnim službama, no Sanader i njegova Vlada su uspjeli danonoćnim pregovorima koji su trajali 27 sati otkloniti tu neugodnost uoči nedjeljnih izbora potpisavši sporazum sa sindikatima. Vlada je učinila sve kako bi izbjegla ove prosvjede te se premijer Sanader obilato poslužio svojim autoritetom, iako insajderski izvještaji s pregovora govore da su glavnu riječ imali ekonomist Željko Lovrinčević s jedne strane i Vilim Ribić s druge.

Spomenka Avberšek i Vilim Ribić će doći na prosvjed

Studenti koji se bore za besplatno obrazovanje pružali su cijelo vrijeme podršku sindikatima te su prisustvovali prosvjedu povodom praznika rada. Neki fakulteti pod blokadom su tada poslali makar svoje predstavnike dok su neki došli u većem broju. Zato smo upitali Spomenku Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva koja je imala jednu od glavnih riječi, hoće li doći na prosvjed studenata i datim im podršku. Spomenka Avberšek je za Dnevnik.hr rekla kako će sigurno doći na prosvjed i dati podršku studentima.

'Ja ću sigurno dati podršku jer mladim ljudima svi ljudi trebaju dati podršku. I središnjica SSSH-a će sigurno doći i dati podršku, to vam kažem kao potpredsjednica SSSH. Organizirat ću sindikalne povjerenike iz Zagreba i svi ćemo doći na Trg, samo neće doći ovi van Zagreba. A da kojim slučajem nema podrške središnjice, ja kao građanin i čovjek bi opet sigurno došla i pružila im podršku', rekla nam je Avberšek. Izjavila nam je da joj je žao što sindikati na kraju sutra ne prosvjeduju jer bi i studentima tada sigurno bilo lakše.

I Vilim Ribić nam je rekao kako studentima apsolutno pruža podršku te kako će se svakako pojaviti sutra na prosvjedu.'Mi sada više ne stojimo iza subotnjeg prosvjeda i nismo organizatori, ali svakako pružamo podršku studentima. Oni sada moraju javno artikulirati svoje stavove i tražiti izlaznu strategiju iz svoje blokade', proučio je Ribić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene