Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati javnih službenika na novinskoj konferenciji su priopćili kako i dalje razmišlajju o štrajku, iako je dojam u javnosti posljednjih dana bio ponešto drugačiji.


Sindikati javnih službi organizirat će štrajk u svibnju, najvjerojatnije nakon što 180.000 službenika primi plaće umanjene za šest posto, najavili su sindikalci na današnjoj konferenciji za novinare. Štrajk će biti organiziran u svih šest javnih službi: osnovnom školstvu, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanosti, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, a detaljnije planove štrajka, uključujući i vrijeme njegova početka, sindikalni čelnici obećali su otkriti idućeg tjedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Iako imaju sporazum, sindikati će studentima dati podršku Slika nije dostupna Vlada danas kažnjava sindikate i rješava rebalans proračuna

>> Sindikati i Vlada i dalje se ne slažu oko Zakona o osnovici o plaćama

'Dirnuli su nam u kolektivni ugovor a na to moramo reagirati', rekla je Spomenka Avberšek u ime svih osam sindikata javnih službi. Detalje provedbe štrajka objavit će u ponedjeljak ili utorak. Avberšek kaže da su čuli kako Šuker razmišlja da im uzme i regres, a da Vlada dio po dio razbija cijeli njihov ugovor, te poručuje da 'to neće ići'.

Premijer Ivo Sanader jučer je razgovarao s poslodavcima i sindikalcima o politici plaća, a nije spomenuo nastavak pregovora o plaćama u javnim službama, nakon što si je vlada zakonom omogućila da dvije godine s našom osnovicom za plaće radi što želi, rekla je Avberšek. Zbog toga će štrajka definitivno biti.

'Sindikalce zakovati u limeni sanduk i otpremiti u Guantanamo'

Sindikati kažu da su zbog štrajka izloženi prijetnjama zbog najavljenog štrajka, a to su danas potkrijepili prijetećim pismom koje je jučer stiglo adresirano na sindikate. U pismu stoji da je Ribić 'manipulator djecom dok poziva na štrajkove nastavnika', te da je gad odurni, smutljivac kojem treba ukinuti sindikalno radno mjesto na kojem prima više od 10.000 kuna.' Pismo završava porukoma da 'takve sindikalce treba zakovati u limeni sanduk i otpremiti u Guantanamo'.

Trebat će im više 'limenih sanduka' za sve nas koji ćemo štrajkati, uskliknula je Avberšek dok je Ribić prokomentirao kako takve prijetnje ipak ne treba dramatizirati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju