Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka nadbiskupa Srakića

'Petak 13. srpnja je crni petak za Hrvatsku zbog usvajanja zakona o MPO'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić na misnom slavlju blagdana Velike Gospe potvrdio je raniji stav Crkve o MPO-u.

U aljmaškom Svetištu Gospe od utočišta u kojem se Gospa slavi više od tri stoljeća, na svečanom misnom slavlju u nazočnosti velikog broja vjernika đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit msgr. dr. Marin Srakić pozvao je vjernike da svojim životom svjedoče živu vjeru i, uključujući znanstvenike, stanu u zaštitu ljudskog i Božjeg dostojanstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet svetištima Diljem Hrvatske vjernici slave blagdan Velike Gospe Slika nije dostupna Tradicionalna slavlja Hodočašća u Marijanska svetišta: Hrvatska slavi blagdan Velike Gospe

>> Hrvatska slavi Veliku Gospu, dan Uznesenja Djevice Marije na nebo

Hrvatskoj treba molitva. I to za spas od izumiranja kojemu prijeti zakonodavstvo, čulo se u porukama s oltara.

'Petak 13. srpnja 2012. godine crni je petak za Hrvatsku jer je politika dirnula dostojanstvo ljudskog života usvajanjem zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji', rekao je. Sloboda kao nova religija ne može pomoći nego samo odmoći čovjeku jer zanemaruje činjenicu da se čovjek ne može igrati Boga bez obzira na svu razinu znanosti i napretka. Medicinski pomognuta oplodnja dira upravo u takve odnose, a pobačaj je zločin. Zbog svih tih događaja koji uznemiruju, pozvani su i znanstvenici i svi vjernici da svojim javnim istupima stanu u zaštitu ljudskog i Božjeg dostojanstva, rekao je nadbiskup Srakić.

'Molimo često i ustrajno'

U Mariji Bistrici misno je slavlje predvodio zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je isticao vrijednosti obitelji te poručio kako zakon mora služiti obitelji i braku.

'Molimo za našu domovinu Hrvatsku, da tkivo našeg hrvatskog naroda ne razjedinjuju oni, kojima nije stalo do hrvatskog boljitka. Molimo često i ustrajno, osobito nadolazećih mjeseci za narod i domovinu, da nas Bog oslobodi od privida i zavaravajućih ponuda te da nam dade mudro srce, kako bismo mogli spoznati i podržati ono što promiče opće dobro', poručio je Bozanić.

Obveza vjernika

Govoreći o značenju današnjeg blagdana Marijina uznesenja u Nebo, nadbiskup Srakić je rekao kako nije dovoljno samo prisustvovanje misnim slavljima, nego da je obveza vjernika da svojim načinom života svjedoče Marijinu čistoću života i Isusove poruke ljubavi i vjere.

Dodao je kako su ovih dana na netom završenim Olimpijskim igrama postignuti izvrsni sportski rezultati i da se i on pridružuje čestitkama za sportske uspjehe. Ipak, kazao je, što znači koja sekunda manje ili više za neki sportski rezultat ili sva postignuća, ako zanemarimo istinsku vjeru i Marijino i Isusovo poslanje, svetost obitelji.

'Ako zakon istospolne zajednice izjednačava s brakom i obitelji, kršćanska savjest prihvaća Božji nauk o braku prema onome; muško i žensko stvori', rekao je Srakić.

Podsjetio je kako je Marija živjela kao obična žena koja je 'nosila pregaču', radila i borila se kao i sve današnje žene koje su suočene s brojnim problemima. U vremenu kada su mnogi izgubili nadu kad mnogi osjećaju besperspektivnost i sve muke života, utječemo se molitvi Mariji s riječima "Ti znadeš najbolje sve naše nevolje", kazao je nadbiskup Srakić.

Zazvao je Duha svetoga na sve okupljene vjernike u jednom od najstarijih marijanski svetišta u Hrvatskoj, Svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu.

Aljmaška crkva srušena je do temelja u velikosrpskoj agresiji, ali je, u vrijeme kada je Aljmaš bio okupiran, čudom spašen kip aljmaške Gospe od utočišta i uoči Svih svetih 1992. donesen u Osijek. Obnovljeni Gospin kip zajedno s prognanim Aljmašanima, Daljcima i Erdučanima koji su u progonstvu bili dugih sedam godina, vraćen je u Aljmaš 1. kolovoza 1998. Na mjestu srušene aljmaške crkve izgrađena je nova, a cijelo Svetište je obnovljeno i uređeno.

Plivači doplivali iz Osijeka Dravom i Dunavom

Tijekom dana kroz Aljmaš će proći i do sto tisuća vjernika, kazao je aljmaški župnik i upravitelj Svetišta Ante Markić.

Čestitao je plivačima koji su od Osijeka Dravom i Dunavom stigli podno aljmaške crkve Gospe od Utočišta u vrijeme misnog slavlja. Među desetak plivača bio je i stopostotni ratni invalid bez ruke i noge Mario Filipi, također Slobodan Lang i drugi. Vodeni maraton u znak zahvale aljmaškoj Gospi organizirala je Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Među brojnim vjernicima na proslavi blagdana Velike Gospe u Aljmašu bili su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Nadbiskup Barišić: Dijete nije tumor koji ugrožava

Procesiju i svečano misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić, koji je poručio kako vjeruje u novu humanost gdje zbroj glasova i ruku neće zamjenjivati glas savjesti te u etičnu znanost i medicinu jer, poručio je nije etično sve što je tehnički moguće.

Ne zahvaća li nas, naš dom i našu domovinu neprimjetno mentalitet koji svodi sve na mišljenja da ništa nije važno i da je sve isto i relativno, zapitao je Barišić i poručio kako ne može samo mišljenje koje ne obvezuje biti temelj zajedništva mira, odgovornosti, poštenja i etičnosti.

'Adame, nije sve dozvoljeno što ti je tehnički i znanstveno moguće+, rekao je. Čovjek je postao gospodar smrti i života, svojega i tuđega, naglasio je Barišić. No djetetu nitko ne smije oduzeti život, najmanje njegova majka.

Gdje Bog nije temelj istine, gdje se Boga ne veliča ni čovjeka se ne pohađa, rekao je nadbiskup i naglasio kako se stvara kult ega, a od znanosti nova religija. 'Opasno je svoje želje koje su u suprotnosti s naturom i biblijskom objavom dizati na razinu prava', rekao je, osvrnuvši se na pitanja pobačaja i medicinski pomognute oplodnje.

Nitko djetetu ne smije oduzeti život, a najmanje njegova majka, rekao je. 'Dijete nije tumor koji ugrožava, nego novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava - Božja i ljudska. S druge strane, razumljiva je želja za potomstvom, potrebno je liječiti neplodnost, ali uvijek uz poštivanje etičnosti. Nije sve etički dozvoljeno što je tehnički moguće', naglasio je.

Rekao je kako vjeruje u novu humanost gdje zbroj glasova i ruku neće zamjenjivati glas savjesti, a isto tako da vjeruje u znanost i medicinu koja će biti etična, koja će braniti svaki život i poštivati dostojanstvo osobe.

U svečanoj procesiji su uz mnogobrojne vjernike i hodočasnike sudjelovali i pripadnici hrvatske vojske, policije, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Gradska glazba Sinj, članovi kulturno-umjetničkih društava, a sliku Čudotvorne Gospe Sinjske nosili su alkari i alkarski momci.

Misu održanu uz koncelebraciju sinjskog gvardijana fra. Petra Klapeža, župnika fra. Ante Bilokapića i drugih svećenika na trgu dr. Franje Tuđmana, pratilo je, po procjeni novinara, tridesetak tisuća vjernika. (J.R./B.V./Hina/)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene