Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglasio je papa Pio XII.

Hrvatska slavi Veliku Gospu, dan Uznesenja Djevice Marije na nebo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Gospa, najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj, tradicionalno se slavi u hrvatskim marijanskim svetištima - Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, na Trsatu u Rijeci, u Splitu, Remetama u Zagrebu i drugima.

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička crkva to je vjerovanje potvrdila kao dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. U Hrvatskoj je taj dan državni blagdan.

Tisuće hodočasnika i ove se godine očekuju u nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje misno slavlje tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić s početkom u 11 sati.

U najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske - Sinju na svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije tradicionalnu će procesiju sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana od 9:30 predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Na misnom slavlju Nadbiskup Uzinić u propovijedi se dotaknuo i BBB-a: "Ne možemo ih jednostavno proglasiti huliganima" Joško Kodžoman i Sofija Preljvukić Vjera i sudbina Fra Joško iz Sinja podijelio svjedočanstvo jedne žene: ''Obećao sam joj na ispovijedi da ću to reći javno''

>> Sinj središte slavlja Velike gospe, stigle tisuće vjernika

U aljmaškome svetištu Gospe od Utočišta svečanu misu predvodit će od 10 sati đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić.

Na svetkovinu Velike Gospe u svetištu u zagrebačkim Remetama središnje misno slavlje od 18 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U svetištu Majke Božje Trsatske središnje misno slavlje i procesiju s likom Gospe predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić u 18,30 sati.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu u zavjetnome marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Slavlje počinje svečanom procesijom s Gospinom slikom koja u 18 sati polazi iz splitske provostolnice sv. Dujma te ulicama grada ide do Pojišana, gdje će se u 19 sati na otvorenome bogoslužnom prostoru uz svetište služiti svečana misa koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.


Vaše fotografije proslave blagdana Velike Gospe šaljite nam na moj.report@novatv.hr ili na našu Facebook stranicu.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene