Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska povjerenica Viviane Reding kaže da je jako žalosna i razočarana jer je Hrvatska netom prije ulaska u EU 'unilateralno promijenila svoju poziciju' mijenjajući zakon o europskom uhidbenom nalogu, tzv. lex Perković.


Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding ponovno je komentirala spor s Hrvatskom oko zakona kojim se regulira primjena europskog uhidbenog naloga.

Vezani članci Slika nije dostupna Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom Slika nije dostupna Tko je odgovoran za uvođenje sankcija Hrvatskoj?

'Vrlo sam žalosna i vrlo razočarana jer sam se borila da Hrvatska bude tretirana kao sve druge države članice, da nema mehanizam nadzora kao Bugarska i Rumunjska, a onda je Hrvatska netom prije ulaska unilateralno promijenila svoju poziciju', rekla je Reding nakon tribine s građanima u belgijskom gradu Namuru, a njezine riječi prenosi Večernji list.

>> EK: Još nismo donijeli odluku kada ćemo raspravljati o Hrvatskoj

Na izravno pitanje hoće li pitanje Hrvatske i europskog uhidbenog naloga potaknuti sljedeći tjedan na kolegiju povjerenika nije odgovorila, ali je napomenula da će 'cijela Komisija provjeriti primjenjuje li Hrvatska sva pravila na koja se obvezala'.

'Prvo želim reći koliko sam žalosna zbog ove situacije. Godinama sam radila zajedno s hrvatskom Vladom da završimo poglavlje 23, da omogućimo ulazak Hrvatske u EU. I posljednji korak reformi bio je vezan uz pravosuđe. I Hrvatska je uspjela. Osobno sam dala svoj potpis. I sretna sam da sam to mogla učiniti. I govorila sam da Hrvatska treba biti tretirana jednako kao i sve druge države članice. Dakle, bez CVM-a (mehanizma postpristupnog monitoringa) kao Bugarska ili Rumunjska. Borila sam se za to', kazala je Reding.

'I onda, što se dogodilo? Tri dana prije datuma ulaska Hrvatska je promijenila zakon. Zakon koji Hrvatskoj nikad nije bio na pregovaračkom stolu, a taj je zakon bio dobar jer je bio u skladu s europskim pravilima. I netom prije ulaska u EU Hrvatska je unilateralno promijenila svoju poziciju. Vrlo sam žalosna, vrlo razočarana, i vjerujem da možemo riješiti ovaj problem što je brže moguće u dobroj vjeri', dodala je europska povjerenica.

Na pitanje hoće li to pitanje potaknuti na kolegiju povjerenika i kakve će mjere predložiti protiv Hrvatske, Reding je, prema Večernjem listu, odgovorila: 'Znate da prema pristupnom ugovoru Komisija ima obvezu provjeriti primjenjuje li zemlja pristupnica poput Hrvatske sva pravila na koja se obvezala. Odgovornost Komisije je da to provjeri. Cijela će Komisija to provjeriti i predsjednik Komisije vrlo je jasno rekao da ćemo iskoristiti sve svoje ovlasti bude li potrebno'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju