Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže brzu promjenu zakona

EK: Još nismo donijeli odluku kada ćemo raspravljati o Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europskoj komisiji nisu ni potvrdili ni demantirali informaciju da bi pitanje hrvatskog zakona, kojim se regulira primjena europskog uhidbenog naloga, moglo biti na dnevnom redu EK već sljedećeg tjedna.

Europska komisija nije ni potvrdila ni demantirala da će na svom sljedećem sastanku raspravljati o pitanju hrvatskog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga jer o tome još nije donesena odluka, izjavio je u petak glasnogovornik Komisije Olivier Bailly.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će Europska komisija kazniti Hrvatsku zbog 'lex Perković'? Slika nije dostupna Potvrđeno u Bruxellesu 'Lex Perković' nije na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka Europske komisije

>> Lex Perković: Bruxelles će kazniti Hrvatsku već idući tjedan?

'Još nije donesena odluka da se formalno raspravlja o tom pitanju na sljedećem kolegiju povjerenika. Kada budemo imali tu odluku, mi ćemo vas obavijestiti, ali do sada nema odluke, dakle ne mogu potvrditi tu informaciju', izjavio je Bailly na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje hoće li potpredsjednica EK Viviane Reding staviti pitanje mogućih sankcija protiv Hrvatske na dnevni red sljedećeg sastanka.

Na upit je li Komisiji prihvatljiv prijedlog zakona hrvatske Vlade, po kojem bi promjena sadašnjeg zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga stupila na snagu 15. srpnja sljedeće godine, Bailly je rekao da u Komisiji nisu vidjeli taj prijedlog zakona te ponovio riječi povjerenice Reding da očekuje da se Hrvatska brzo uskladi s europskim zakonima u tom pitanju.

'Potpredsjednica Reding je u svom zadnjem pismu hrvatskim vlastima napisala da želimo brzu primjenu zakona EU. Riječ 'brzo' nije povezana s nekim konkretnim rokom, ali to u svim jezicima jasno znači da to treba učiniti što je moguće prije', rekao je Bailly.

Britanska agencija Reuters objavila je, pozivajući se na neimenovane izvore iz Komisije, da će pitanje sankcija protiv Hrvatske vjerojatno biti na dnevnom redu sastanka Komisije koji se održava u sljedeću srijedu.

Povjerenica Reding zatražila je promjenu hrvatskog zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga, koji je donesen nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU. Ona je u nekoliko istupa rekla da Komisija raspolaže potrebnim instrumentima provjere da će to Hrvatska učiniti, pozivajući se na članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Članak 39. predviđa 'odgovarajuće mjere' od kojih bi jedna mogla biti i uskraćivanje novca iz fondova EU. (Hina) Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas je kazala da su usklađivanja oko 'lex Perković' u Vladi još uvijek u tijeku te da 'nije gotovo dok nije gotovo'. 'Vidjet ćemo kako će cijela stvar završiti, mi radimo još na usavršavanju i dotjerivanju tog prijedloga. Kad on bude definitivan, vidjet ćemo kakve će biti reakcije', rekla je Pusić. (D.M.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene