Dosad su presuđene ništetne kamatne stope, a sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima. To znači da građani privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima.

Galerija


Visoki trgovački sud potvrdio je prvostupanjsku presudu suca zagrebačkog Trgovačkog suda Radovana Dobronića o ništetnosti valutne klauzule za kredite u švicarcima, objavljeno je danas na web-stranicama tog suda.

Vezani članci Švicarci (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Aktivist za prava dužnika u švicarcima kazneno prijavio osam banaka i HNB Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vrhovni sud uskoro će morati donijeti odluku koje će se morati pridržavati svi sudovi

Podsjetimo, dosad su presuđene ništetne kamatne stope, a sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima. To znači da građani privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima.

"Ako Visoki trgovački sud odluči da je valutna klauzula u 'švicarcima' bila nepošteno ugovorena, to znači da će svih 120.000 dužnika imati širom otvorena vrata da dobiju kompletnu razliku tečaja i preplaćenih kamata u svoje ruke, zajedno sa zateznim kamatama jer nema zastare tih potraživanja", rekao je saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić prije mjesec dana, prilikom objave presude Vrhovnog suda da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude u slučaju Franak.

Danas je pak kazao da će ovom presudom 120.000 građana koji su podigli kredite u francima dobiti mogućnost da u privatnim sudskim sporovima dobiju preplaćeni tečaj i preplaćene kamate, uz pripadajuće zatezne kamate. "De facto će to za sve 'frankere' značiti da su ugovorili besplatne kredite", istaknuto je na konferenciji za novinare uoči objave presude.

Cjelovitu odluku možete pročitati u nastavku.