Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ FRANAK

Velika pobjeda udruge Franak: Sud objavio odluku, ništetna i valutna klauzula za kredite u švicarcima!

Udruga Franak (Foto: Dnevni.hr)
Udruga Franak (Foto: Dnevni.hr) Dnevni.hr
Aktualno Galerija +0 Udruga Franak (Foto: Dnevni.hr) Galerija 1/1 >>
Dosad su presuđene ništetne kamatne stope, a sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima. To znači da građani privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima.

Visoki trgovački sud potvrdio je prvostupanjsku presudu suca zagrebačkog Trgovačkog suda Radovana Dobronića o ništetnosti valutne klauzule za kredite u švicarcima, objavljeno je danas na web-stranicama tog suda.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud odlučuje o švicarcima - 2 Čeka se odluka Vrhovnog suda Udruga Franak: "Morate izabrati hoćete li služiti opljačkanim građanima ili bankama" Slika nije dostupna reakcija na odluku Vrhovni sud se oglasio o odluci suda EU o slučaju kredita u švicarcima: "Uopće se ne dotiče merituma spora"

Podsjetimo, dosad su presuđene ništetne kamatne stope, a sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima. To znači da građani privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima.

"Ako Visoki trgovački sud odluči da je valutna klauzula u 'švicarcima' bila nepošteno ugovorena, to znači da će svih 120.000 dužnika imati širom otvorena vrata da dobiju kompletnu razliku tečaja i preplaćenih kamata u svoje ruke, zajedno sa zateznim kamatama jer nema zastare tih potraživanja", rekao je saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić prije mjesec dana, prilikom objave presude Vrhovnog suda da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata iz kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima na temelju pravomoćne kolektivne sudske presude u slučaju Franak.

Danas je pak kazao da će ovom presudom 120.000 građana koji su podigli kredite u francima dobiti mogućnost da u privatnim sudskim sporovima dobiju preplaćeni tečaj i preplaćene kamate, uz pripadajuće zatezne kamate. "De facto će to za sve 'frankere' značiti da su ugovorili besplatne kredite", istaknuto je na konferenciji za novinare uoči objave presude.

Cjelovitu odluku možete pročitati u nastavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene