Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izdano upozorenje

Panika zbog crne pantere blizu granice s Hrvatskom: Mještani se pripremaju za obranu, lovci najavili hajku

Crna pantera
Crna pantera Foto: Getty Images
Da vijesti o crnoj panteri na granici s Hrvatskom nisu lovačke priče, potvrdile su institucije koje upozoravaju građane na oprez. Sada joj pak prijete lovci, kao i obični mještani koji se namjeravaju dati u potragu za njom.

Mještani sela Sonta, u čijoj je blizini viđena crna pantera, kada su prvi put čuli vijest o divljoj životinji, pomislili su da je riječ o šali. Ipak, od prvog šoka već su se stigli oporaviti i u međuvremenu organizirati. Zbog straha za stoku, ali i vlastite živote, daju se u hajku.

Jedan od mještana je Ivan Tarbuk, koji u vojvođanskom selu živi dulje od 50 godina.

Crna pantera Ilustracija (Foto: Afp)

"Moram priznati da nisam vjerovao kada mi je prijateljica rekla što pišu novinari. Pomislio sam, netko je napravio dobru šalu. Međutim, kada su ovi naši iz Vojvodinašume objavili da budemo na oprezu, rekao sam ženi: 'Daj one motke što tresemo šljive, nek' nam budu uvijek ispred kuće. Žena i ja živimo sami, ne daj Bože da nas napadne, pa nitko nas ne bi pronašao.' Mada, kaže prijatelj Jova da pantera neće na ljude, nego da hvata kokoši, ali tko će ga znati," rekao je za Blic.

Pročitajte i ovo Puma NEOBIČAN PRIZOR Puma na koji metar od ljudi, piton pobjegao iz dvorišta: Ove opasne životinje sijale su strah po Hrvatskoj

I drugi su mještani rekli kako su isprva mislili da se s njima netko odlučio našaliti, ali su se prisjetili i davnih vremena kad su Vojvodinom šetale lokalne divlje životinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što tamo radi? Panika na granici s Hrvatskom: Izrazito opasna zvijer uočena u šumi, građanima izdano važno upozorenje

"Radim u jednoj tvornici u Apatinu, vozim se autobusom. Toliko ima napuštene, zarasle zemlje, da je zaista moguće da je životinja tuda šetala. Moj je pokojni djed pričao kako je stalno tijekom zime viđao vukove koji su dolazili preko Save u ove krajeve. Prema tome, vrlo je moguće da je pantera zaista tu. Na sreću, ne šetam, ne zalazim u šumu ni na područja gdje nema žive duše, tako da ne vjerujem da će se približiti mojoj kući," ispričao je drugi mještanin Sonte.

Crna pantera Ilustracija (Foto: Getty Images)

Lokalno je lovačko društvo, da zaštiti stanovnike, odlučilo tijekom vikenda organizirati hajku na divlju životinju, doznaje Blic. Najvećim su ih dijelom na to natjerale priče iz Mađarske, iz koje divlja životinja najvjerojatnije dolazi. Priče seljaka kažu da im je pantera ubijala stoku. U to vrijeme više je puta viđena, a nekoliko ljudi uspjelo ju je čak i snimiti.

Pantera je vjerojatno ranije živjela uz ljude, pa je na njih naviknuta, međutim u slučaju gladi možda bi mogla napasti i čovjeka, što stvara dodatnu brigu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene