Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunce je nad Hrvatskom prilično opasno. Unatoč ugodnim temperaturama količina UV zračenja iznimno je visoka.


Gosti nastoje iskoristiti svaki trenutak kratkih godišnjih odmora kako bi se kući vratili preplanuli. Rijetki su oni koji razmišljaju o mogućim posljedicama. UV zračenje je iznimno opasno i može ostaviti trajne posljedice. Karcinom, melanom i ubrzano starenje kože samo su neke od bolesti koje mogu trajno naštetiti kvaliteti vašeg života. Razonoda i opuštanje na plaži za vrijeme najjačeg sunčevog zračenja lako se može pretvoriti u pravu agoniju.

Vezani članci Snijeg u Zagrebu, ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) - 1 DHMZ izdao dugoročnu prognozu, objavljeno kakva nas zima očekuje Lokva vode (Zoe Sarlija/PIXSELL) Najgore je iza nas: Manje kiše i više sunca, temperature rastu iznad prosjeka

Skrivanje u hladu ili pod šeširom nije dovoljno. Važno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom koji odgovara vašem tipu kože. Najugroženije su osobe svijetle puti, stariji i djeca. Poželjno je izbjegavati izlaganje suncu od 11 do 17 sati. No mnogi su zbog prirode posla prisiljeni stalno biti izloženi UV zračenju. 'Dosta sunce iscrpi nas koji ovako po cijele dane moramo čuvati plažu i ljude', rekao je Lovre Batur, spasilac.
Sunce se nad Hrvatskom danas doslovno usijalo.

Faktor zračenja u većini zemlje je bio visok, a na jugu i vrlo visok. 'Sljedeća tri dana i dalje se zadržava između 7 i 8 UV faktor. To znači da treba primijeniti zaštitna sredstva ovih dana. U ostatku kolovoza UV faktor i dalje će se zadržavati između visokog i povišenog', rekao je meteorolog Anđelko Vidović.

Posljedice pretjeranog izlaganja mogu biti trajne, čak i kobne. Plaža nije jedino mjesto gdje se krije opasnost. 'Prozorsko staklo može kroz automobile isto tako propuštati, tako da i u automobilima bi trebalo praktički bi zaštićen', rekao je dermatolog Juko Kasap.

Naš najveći organ pamti sve pretrpljene traume. Namazati se maslinovim uljem i otići na plažu po najjačem suncu isto je kao da ste odmah skočili u fritezu. Ima tu još urbanih mitova poput onog da ako ste već dobro pocrnili više ne možete izgorjeti, ni to nije točno. Najbolje se pridržavati jednostavnih pravila, kao što je ne ići na plažu za najjačeg UV zračenja i koristiti zaštitne kreme, jer u protivnom bi vas susjedi po povratku kući mogli zamijeniti za kvartovski semafor.