Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrilo se zbog sprovoda

Zašto je državni zrakoplov na remontu više od dva mjeseca? "Takve upute od proizvođača su obavezne i na njih se ne može utjecati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni avion je na redovnom godišnjem održavanju od 11. srpnja, a zašto i dalje nije u funkciji otkrili su iz Direkcije za korištenje službenih zrakoplova.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ide na sprovod kraljice Elizabete II. koji će se održati u Londonu 19. rujna, a u četvrtak je između ostalog komentirao da će na sprovod letjeti komercijalnim  linijom, ali zato što je državni zrakoplov na remontu.

"Državni zrakoplov se nalazi na redovnom godišnjem održavanju od 11. srpnja ove godine. Uz redovno održavanje ove godine je na zrakoplovu bilo potrebno napraviti i modifikaciju sistema hidraulike koju je propisao proizvođač zrakoplova (Bombardier). Takve upute od proizvođača su obavezne i na njih se ne može utjecati", odgovorili su iz Direkcije za korištenje službenih zrakoplova na upit Dnevnika Nove TV. 

Pročitajte i ovo Kanader I DALJE NIZ OTVORENIH PITANJA Dovršen remont kanadera, HRZ sada raspolaže s pet protupožarnih aviona: Oglasio se odmah i Banožić

Pročitajte i ovo Zdravko Klanac i Roman Babić ne priznaju propuste Dnevnik Nove TV doznaje: I četvrti radnik ZTC-a dao je otkaz, na presici su to - prešutjeli

Također su naglasili da ukupan period redovnog održavanja i planirane modifikacije je predviđen na osam tjedana, ali zbog nedostatka potrebnih materijala i dijelova, te kašnjenja EASA-e (European Union Aviation Safety Agency) sa certifikacijom i izdavanjem odobrenja, cjelokupan postupak kasni i nezahvalno je predviđati točan datum završetka istog.

"Državni zrakoplov, Challenger 604, je star 25 godina i nalazi se među najbolje održavanim zrakoplovima na svijetu toga tipa. Zbog starosti samog zrakoplova dolazi do problema sa isporukom rezervnih dijelova od proizvođača i zbog toga nije moguće točno planirati vremenske periode redovnih održavanja ili popravaka u slučaju nekog kvara", poručeno je iz Direkcije za korištenje službenih zrakoplova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene