Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijsko crnilo

VIDEO: Više od 50 % građana živi na dug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višesatni sastanak Ekonomskog Vijeća nije donio nikakva konkretna rješenja za sve težu financijsku situaciju u zemlji koju više nitko ne negira. Neke se mjere planiraju predložiti tek za dva tjedna, a premijer izgleda nije nimalo zabrinut.

Sve se manje novca slijeva u državnu blagajnu, no građanima je od toga veći problem njihova egzistencija. Brojke sve govore - zavladalo je finacijsko crnilo. Industrijska proizvodnja je u padu, a inflacija raste. Unatoč niskoj cijeni goriva cijene onoga što je građanima najpotrebnije rastu. Cijene prehrambenih proizvoda, bezalkoholnih pića, ugostiteljskih i zdravstvenih usluga lete u nebo.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili"

Znak upozorenja vrijedi i za zapošljavanje. U industriji je samo u mjesec dana broj zaposlenih pao za gotovo tri posto. Prosinac je po rezultatima zavoda za statistiku 4. mjesec zaredom u kojem raste nezaposlenost, no nekim građanima crne brojke ništa ne znače. Istraživanja govore kako više od 50% građana živi na dug, na kartice, kredite i minuse. Čak 80 posto građana ne štedi za mirovinu. Godina krize tek je počela. Potvrđuju to i ekonomski analitičari koji su ranije upozoravali na krizu, a danas o njoj ne žele govoriti pred kamerama.

>> Sanader najavio program kratkoročnih antirecesijskih mjera

'Situacija je pod kontrolom oko proračuna, optimsitičan  sam oko servisiranja duga', rekao je premijer Ivo Sanader. Poslodavci su malo oprezniji. 'Nije vrijeme za paniku ali budimo realni', komentirao je Ivica Mudrinić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. 'Mi smo u recesiji', jasniji je oporbeni Ljubo Jurčić

>> 'Strepnja za radna mjesta, pad standarda i, ne daj Bože, rast kamata'

Ekonomsko vijeće do sada je uglavnom bila pričaonica, a tako je završilo i danas. 'Mi smo se dogovorili da ćemo se dogovarati', rekao je Jurčić. Sanader tvrdi da dva nova tjedna bez konkretnih mjera nisu izgubljeno vrijeme. Još nema odgovora na pitanje jesmo li u krizi. Poslodavci čini se već znaju što se događa i traže hitne mjere. Poslodavci i bankari tek će u utorak predložiti svoj paket mjera. Prvo je rebalans proračuna i smanjivanje potrošnje za 12 milijardi kuna, država treba osigurati uredna plaćanja, veća sredstva za malo podzetništvo te ukidanje nekih nameta gospodarstvu. Rebalans proračuna, suprotno želji poslodavaca, malo će pričekati.

Pitanje je, je li prekasno i za neke rezove u fiskalnoj i monetarnoj politici. Svi se vrte u začaranom bermudskom trokutu. HNB brani tečaj kune i bankama ne daje toliko željene kune za gospodarstvo i građane, a država pak želi sve slobodne kune za sebe i servisiranje kredita. Ljubo Jurčić tu traži hitne mjere, u protivnom predviđa crni scenarij. 'Situacija je takova da će klizati tečaj pa če klizati kamate i onda dolazi inflacija', kaže Jurčić. Inflacija ili mjere - za dva tjedna Banski dvori, a tako i svi mi znat ćemo više.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene