Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomsko vijeće

Sanader najavio program kratkoročnih antirecesijskih mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi u roku dva tjedna trebala dobiti program kratkoročnih antirecesijskih mjera, najavio je premijer Ivo Sanader nakon današnje sjednice Ekonomskog vijeća na kojoj su razmatrane slične mjere u zemljama Europske unije.

Prijedlog mjera trebaju pripremiti Ekonomski institut, Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju EU fondova, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstvo financija, a Ekonomsko vijeće razmotrit će ga na sjednici zakazanoj za dva tjedna. Ekonomski institut zadužen je i za izradu prijedloga strateških mjera koje će se primjenjivati i iduće godine jer europski i svjetski stručnjaci prognoziraju da gospodarska kriza neće završiti 2009.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

Nema razloga da se već sada priziva rebalans proračuna jer je situacija u vezi proračuna pod kontrolom, kao i ovogodišnje servisiranje vanjskog duga, ustvrdio je Sanader. Hoće li ove godine biti rebalansa proračuna - vjerojatno da, ali u ovom je trenutku prerano reći kada, rekao je premijer. Ocijenio je kako bi turizam ove godine mogao biti na razini prethodnih godina, jer je po dosadašnjim informacijama booking dobar, a idućeg petka na sjednicu Ekonomskog vijeća bit će pozvani i predstavnici Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

>> 'Strepnja za radna mjesta, pad standarda i, ne daj Bože, rast kamata'

U vezi monetarne i fiskalne politike Sanader je kazao da su ovih dana vrlo intenzivni kontakti Vlade, HNB-a i banaka s istim ciljem - osiguranjem makroekonomske stabilnosti Hrvatske. No, član Ekonomskog vijeća i zastupnik SDP-a Ljubo Jurčić ocijenio je kako će se monetarna i fiskalna politika uskoro morati prilagoditi novim okolnostima. Najvažnije je usklađivanje monetarne i fiskalne politike s ciljem očuvanja likvidnosti, jer kada nam nedostaje novac iz inozemstva moramo znati kako kreirati novčanu masu u Hrvatskoj da građani i gospodarstvo ne ostanu bez novca, rekao je Jurčić novinarima.

Situacija je takva da će početi klizati tečaj prema gore, a tada kliže i kamata, a u tom slučaju može doći do inflacije, odnosno nedostatak novca može biti generator nelikvidnosti, kaže Jurčić. Dosadašnji model monetarne i fiskalne zasnivao se na bazi deviza od kojih je najveći dio dolazio iz kredita i prodaje imovine, a ne od izvoza. No, taj model može sačuvati kakvu-takvu stabilnost još samo u prvom kvartalu, a već u drugom kvartalu morat ćemo usklađivati monetarnu i fiskalnu politiku s općom situacijom, tvrdi Jurčić.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić upozorio je da je već 18 zemalja eurozone u recesiji, a kako su nam mnoge od njih partneri dio toga će se prenijeti i na Hrvatsku, koja stoga treba hitno uvesti kontrolu u javne financije i strogu disciplinu u naplati i potrošnji. Član Ekonomskog vijeća iz redova sindikata Vilim Ribić smatra da je Vijeće preskočilo dvije bitne stvari - preporuku EU da se unatoč krizi maksimalno ulaže u istraživanje i razvoj, te pitanje socijalne pravde jer EU ističe kako nijedna mjera ne smije biti bez elemenata socijalne pravde i solidarnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene