Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država je poželjan dužnik

Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika"

Aktualno Galerija Prodaja narodnih trezoraca - 1 Prodaja narodnih trezoraca - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Prodaja narodnih trezoraca - 2 Prodaja narodnih trezoraca - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Prodaja narodnih trezoraca - 3 Prodaja narodnih trezoraca - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prodaja narodnih trezoraca - 4 Galerija 1/4 >>
Krenula je nova runda prodaje narodnih trezoraca. Građanima se nudi i dvaput veća kamata nego u bankama. Zbog nove aplikacije trezorske zapise može se kupiti i iz dnevnog boravka, ali i s placa. Interesa ima, a država je, čini se, vrlo poželjan dužnik.

Drugi put u četiri mjeseca građani stoje u redu kako bi svoj novac posudili državi.

"Odlučila sam se prvenstveno zbog kamatne stope koja je bitno viša nego što nudi banka", rekla je Irina.

"Mislim da je to dobra prilika kad sve banke daju tako niske kamate i da se više ne isplati držati, pa, eto, da čovjek ima bar nešto za režije, dobije tu kamatu", dodala je Ljubica.

Pročitajte i ovo Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova

U studenom su u prva četiri dana narodne trezorce kupile oko 33 tisuće građana. Ako se po jutru dan poznaje, sličan interes mogao bi biti i sada.

"Zadovoljni smo interesom, kao i u prethodnoj emisiji već prvi dan možemo vidjeti da je interes građana velik, s tim da sada imamo specifičnu situaciju, odnosno imamo dvije emisije trezorskih zapisa istovremeno", izjavila je Gordana Soldo iz Fine.

Građani državi mogu posuditi novac na tri mjeseca ili na godinu dana.

Tromjesečni trezorac građani će platiti 990,74 eura, a država će ga 91 dan kasnije od njih otkupiti za 1000 eura. Godišnji će koštati 964, 88 eura, pa će za 1000 eura biti otkupljen 364 dana kasnije.

Da bi građanima olakšala ulaganje, država je izradila i posebnu digitalnu platformu e-Riznica.

Kada je to državi u interesu, digitalizacija javnih servisa može ići vrlo brzo. Primjerice, kad je interes da se posuđuje novac, brzo se napravi aplikacija kojom je to moguće napraviti na digitalni način, u svega nekoliko klikova, donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Uz jednostavnu proceduru i poštene kamate, narodni trezorci trebali bi biti "ulagački" zicer za sve kojima novac stoji u banci. Pa, ipak, neki se oko investicije još uvijek dvoume.

"Pa to ću još vidjeti. Nemojte me oko toga", kazao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u Zagrebu: U sudaru s automobilom poginuo motociklist

Drugi su se istrošili na narodnim obveznicama.

"Kupio sam već obveznice tako da moram vidjeti sa svojim financijama", napomenuo je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

A treći pak čekaju zeleno svjetlo s viših instanci.

"No, evo, još ću malo sa suprugom razgovarati, pa ćemo vidjeti hoću li se uključiti i u taj dio", rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade.

Vremena za odluku imaju do sljedećeg ponedjeljka u 11 sati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene