Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vinka Cetinski, uz supruga Mirka, osumnjičena za krivotvorenje isprava i poticanje dvoje riječkih poreznika na zlouporabu položaja i ovlasti, ponovno se javnosti obratila priopćenjem. Ovo je u kratko vrijeme njezino drugo obraćanje javnosti. Ona se, kao i njen suprug i dvoje poreznika, za trajanja istrage o slučaju porezne prevare brani sa slobode iako je USKOK za sve zatražio određivanje istražnog zatvora.


Vinka Cetinski navodi kako se razina publiciteta koja se pridaje "slučaju Cetinski" približava onom koju su nekoć imali Bonnie & Clyde koji su harali središnjim dijelom SAD-a tijekom razdoblja Velike depresije.

Vezani članci Slika nije dostupna USKOK podigao optužnicu protiv bračnog para Cetinski Slika nije dostupna Tony se oglasio nakon uhićenja: 'Nemaju dokaza, ne bojim se nikoga'

'Prema broju medijskih naslova, breaking news i nevjerojatnoj pompi svakako, a s druge pak strane, i naša gospodarsko - socijalna situacija se ne treba stidjeti usporedbe s krizom toga vremena. U međuvremenu, moj suprug i ja, nemamo više apsolutno ništa protiv toga. Sve je iznijeto što se očito moralo iznijeti, a ako nešto još nije neka se samo iznese. Mi nemamo ništa protiv', navela je Cetinski.

Rezimirajući posljednje tri i pol godine Cetinski zaključuje da je sve ono što je prenapuhano prezentirano nakon njenog spektakularnog uhićenja polako došlo u granice realnog te se sada jasno vidi da uopće nije bilo nikakve pravno valjane osnove za neviđeni progon obitelji Cetinski već se sve svelo samo na vrlo temeljito provjeravanje podrijetla njihove imovine, a navodna Končareva ''potraživanja'' splasnula su od prvotnih 120 milijuna eura na gotovo pa ništa.

VIDEO 'Kad smo izašli van vele, tu su novinari dajte da vam stavimo lisice'

'Zanimljivo da se sada počelo sumnjati i u potvrde koje sam priložila uz određena sredstva koja smo suprug i ja neupitno zaradili u minulih pa gotovo pola stoljeća. A te potvrde su samo posljedica moje pedantnosti jer ja imam sačuvano sve što sam dobila u ruke, a tiče se zarade, kako moga supruga tako i mene i to gotovo kroz čitav naš radni vijek', piše Cetinski dodajući da su i ona i suprug čitav život radili na relativno dobro plaćenim radnim mjestima i da je sve to lako dokazivo i sasvim dostatno da debelo pokrije njihovu imovinu i bez nekih sada ''problematiziranih'' potvrda u čiju se vjerodostojnost sumnja.Cetinski se, navodi u priopćenju, nada da će po istom modelu započeti provjera stečene imovine i svim novo bogatunima i da bi prirodno bilo da se ispita porijekla imovine Danka Končara kojega, zbog njegove sumnje da su ga Cetinski oštetili , servisiraju porezni obveznici već četvrtu godinu financirajući policijske i DORH-ove istrage.

Cetinski u priopćenju podsjeća da su Končar i njegova obitelj do prije deset godina živjeli u socijalno mizernim uvjetima i bili slabijeg imovinskog stanja od njene obitelji.

'Što se to odjednom dogodilo da je Danko Končar, preko noći, počeo kupovati kuće za dio svoje obitelji i sebe, a da je do tada spavao u zdravstveno upitnim prostorijama kod svoje sestrične u Zagrebu, da mu je sin imao stančić na osmom katu jednog zagrebačkog nebodera, majka od supruge u također vrlo jednostavnim i siromašnim uvjetima', kaže Cetinski.

Poziva državu da preispita kako se Končar počeo razbacivati milijunima eura koje do tada očito nije imao, otkud mu i je li platio porez i podsjeća da se na s njihove strane podnijete kaznene prijave i prijavljene prijetnje smrću ništa nije činilo. Interes medija za "slučaj Cetinski", tvrdi V. Cetinski u priopćenju, više nije ničim utemeljen javni interes već igra i pritisak na pravosuđe da se barem nekako opravda brutalni tretman kojem je obitelj Cetinski već godinama izložena zbog privatnih interesa Danka Končara.

'Želi li naša država sada da cjelokupnu našu imovinu damo Danku Končaru jer je on izrazio sumnju, a državni ga represivni aparat i političari revno slušaju i služe? Gdje je javni interes zastupljen u slučaju Končarevih sumnji da je materijalno oštećen? Nije li to njegova privatna stvar i privatni rizik koji se regularnim sudskim postupkom treba raščistiti? A ne treba li upravo sam Končar biti predmetom javnog interesa koji ulazi sa ogromnim sredstvima nepoznatog porijekla u područja koja su od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku?', navodi Cetinski zaključujući da su njena saznanja o tome sigurno razlog zbog kojeg ih Končar brutalno proganja kako ga ne bi javno raskrinkala. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook