Okrivljenike se tereti da su tijekom 2007. i 2008. godine u Istri naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti.


Protiv supružnika Vinke i Mirka Cetinski, Drage Radolovića te dviju tvrtki podignuta je u optužnica za zloporabe u kupoprodaji nekretnina kojima su sebi pribavili 90,5 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos tvrtke poduzetnika Danka Končara.

Vezani članci Slika nije dostupna USKOK podigao optužnicu protiv bračnog para Cetinski Slika nije dostupna 'Mirko i ja smo kao Bonnie & Clyde'

Županijsko državno odvjetništvo u Puli tereti okrivljene za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u tome te za pranja novca. U priopćenju, kojim je DORH izvijestio javnost o podizanju optužnice, ne identificiraju se niti optuženi niti oštećeni, ali su istarski mediji zaključili kako je jasno da se radi o tom slučaju, zbog kojega je vlasnik oštećene tvtke Kermas Danko Končar kaznene prijave podnio još 2010. godine.

Danko Končar: Prijavu protiv Mirka Cetinskog podnijela je policija

Optužnicom, podignutom nakon dovršene istrage pred Županijskim sudom u Puli, okrivljenike se tereti da su tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti. Tako su za sebe pribavili, a na štetu oštećenog trgovačkog društva, protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 90.507.255,95 kuna, navodi se u priopćenju.

Matteo Cetinski: Čudi me da nas ne ispituje i FBI!

Kaže se kako je optužnica podignuta protiv jedne hrvatske državljanke (1947.) i dvojice hrvatskih državljana (1962. i 1947.) te dvije pravne osobe zbog jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i jednog kaznenog djela pranja novca na štetu jednog trgovačkog društva.

Končar je Vinku Cetinski prijavio 2010. godine

Poduzetnik Danko Končar je u listopadu 2010. godine zbog prijevare i zloporabe ovlasti kazneno prijavio svoju dugogodišnju suradnicu Vinku Cetinski, koju je ovlastio za poslove kupnje zemljišta u Istri.

Ona je bila direktorica njegove tvrtke "Kermas ulaganja", a surađivala je s Radolovićevom tvrtkom "Istra Bavaria" tako da je Radolović po dogovoru kupovao nekretnine za Kermas i unosio ih u temeljni kapital kao udjele. Po podacima do kojih su mediji došli iz kaznenih prijava i tijekom istrage, navodno je Radolović kupovao nekretnine i osnivao tvrtke u kojima su on i Končar bili suvlasnici, pri čemu je Končar za svojih 80 posto isplaćivao Radoloviću, po nalogu Cetinski, protuvrijednost nabavne cijene kupljenih nekretnina. Međutim, oni su tu "protuvrijednost" zapravo napuhavali i razliku između onoga što su platili za zemljište i onoga što su naplatili Končaru uzimali sebi.

Slučaj Cetinski: Policija utvrdila još 6,2 milijuna kuna štete

Vinka Cetinski nedavno je izgubila spor u kojem je tvrdila da ju je oklevetao pulski knjigovođa Kristijan Pilat izjavom da je potkradala Končara.

Mirko Cetinski bio je 2011. kazneno prijavljen za pribavljanje protupravne imovinske koristi neovlaštenim posredovanjem u kupoprodajama.

Istraga o malverzacijama kojima je oštećen poduzetnik Končar obuhvatila je veći broj osoba, pa je Novi list zaključio kako je ova optužnica, objavljena sinoć, epilog samo jednog dijela istrage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook