Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Goran Mehkek/Cropix

Ministarstvo zdravstva radi na oslobađanju liječnika obiteljske medicine od administrativnih obaveza kako bi se mogli više posvetiti pacijentima, istaknuto je u ponedjeljak na sastanku ministra Beroša i predsjednika Hrvatske udružbe liječnika obiteljske medicine (HUOM).


Upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu, smanjivanje administrativnih opterećenja, poticanje preventivnih aktivnosti te privlačenje i zadržavanje mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bile su teme današnjeg sastanka ministra Vilija Beroša i predsjednika HUOM-a Marka Rađe te predsjednice Osječko-baranjske podružnice HUOM-a Vesne Samardžić Ilić, priopćeno je iz Ministarstva.

"Po tom pitanju već su napravljeni konkretni koraci budući da liječnici obiteljske medicine više nemaju obvezu ispunjavati Izvješće s nalazom i mišljenjem liječnika, u svrhu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Nadalje, mijenja se i način obračuna putnih naloga, na način da više nisu u nadležnosti rada obiteljskih liječnika", rekao je Beroš.

Liječnici najavili prosvjed Liječnici ne odustaju od prosvjeda: "Na sastanku nam nisu ništa ponudili"

Ministarstvo zdravstva, ističe se u priopćenju, nastavlja djelovati uz dijalog s HUOM-om kako bi zajedničkim naporima učinili nužne reformske promjene u zdravstvenom sustavu na boljitak djelatnika i pacijenata.

"HUOM podržava reformske mjere u koje je uključeno i administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika čime će im se osloboditi vrijeme za pacijente i pozitivno se odraziti i na druge dijelove zdravstvenog sustava, poglavito u smanjenju lista čekanja i generiranju nepotrebnih troškova", rekao je Rađa.

Bolnica: Ilustracija - 1 Liječnik napao kolegicu: Ona je završila na bolovanju, njega je ispitao DORH

Naglasio je pri tom da prevencija i praćenje ishoda liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ostaju "ispod radara, jer se pacijenti sve više prelijevaju u bolnički sustav."

Predsjednik najstarije udruge obiteljske medicine, koja ove godine slavi 30 godina, smatra da rješenje problema nije u sindikalnim aktivnostima i prosvjedima, već u iskrenom dijalogu koji vodi unaprjeđenju ljudskih resursa, organizacije rada i financijske održivosti, navodi se u priopćenju.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju