Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnijeli tužbu

Građani u Istri bijesni, ne žele bazene za prekrcaj kamena iz vlaka: "Imamo pravo na kvalitetan život i čist zrak"

Aktualno Galerija Peticija protiv kamenoloma - 1 Peticija protiv kamenoloma - 1 Foto: DNEVNIK.hr Peticija protiv kamenoloma - 2 Peticija protiv kamenoloma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Peticija protiv kamenoloma - 3 Peticija protiv kamenoloma - 3 Foto: DNEVNIK.hr Peticija protiv kamenoloma - 4 Peticija protiv kamenoloma - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Peticija protiv kamenoloma - 5 Galerija 1/6 >>
Peticija i tužba zbog kamenja, i to ne bilo kakvog, nego onog koji bi stizao vlakovima u Istru i u Vranju se pretovarivao u kamione. Mještani taj posao ne žele u svojem dvorištu.

Mještani sela podno Učke jasni su i jako, jako ljuti. Bazene za prekrcaj kamena iz vlaka ne žele u svojoj blizini.

Prva kuća je, kažu, na samoj pruzi, a selo Vranje tek je nekoliko stotina metara dalje.

"Slobodnim padom bi se iz vagona iskrcavao kamen u bazene i kasnije bagerima ukrcavao u kamione visoke tonaže", objašnjava Jasna.

Zbog prašine koja će se stvarati te količine buke kod prekrcaja, napominju, boje se za svoje zdravlje.

"Taj svijet koji živi ima pravo na kvalitetno življenje, na čisti zrak, to je po Ustavu svima zagarantirano", navodi Milan u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šef HTZ-a Kristjan Staničić Nijemci su Hrvatima dragi gosti, ali upozoravaju: ''Trebate biti oprezni, cijene se ne mogu dizati beskonačno''

A onima, ističu, koji se bave turizmom i poljoprivredom, prihodi će postati upitni.

"U prosjeku svako drugo domaćinstvo ima registriran OPG, bave se ljudi poljoprivredom, stočarstvom, turizmom, sve te nađe djelatnosti su ugrožene ovim prekrcajnim bazenima", kaže Jasna.

Kako je prezentirano, građanima Vranja bi dolazio jedan vlak tjedno. A pet dana u tjednu 11 kamiona bi svaki dan prevozilo kamenje.

Pokrenuli peticiju i podnijeli tužbu

Protiv toga pokrenuli su peticiju i podnijeli tužbu. Spor se vodi na Ustavnom sudu u Rijeci.

Načelnik smiruje situaciju i tvrdi – sve je ovo samo privremeno rješenje dok se pruga od Lupoglava do Bršice ne revitalizira.

"Investitor je bio suglasan da će nakon provedenih mjerenja, ako to bude potrebno, izraditi i bukobrane prema najbližoj kući, a koja će koristiti i kao zaštitu prema naselju", navodi Franko Baxa, načelnik Općine Lupoglav.

Pročitajte i ovo Sajam turizma u Münchenu - 4 SAJAM TURIZMA Oko 120 tisuća Nijemaca upravo planira godišnje odmore. Hrvatska ih je ove godine odlučila privući s dva aduta

Investitor s kojim je HŽ Infrastruktura sklopila sporazum o gradnji bazena za prihvat materijala tvrdi - sve se izvodi sukladno zakonu.

No građani se pitaju – gdje su u njemu oni.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene