Što će biti s natpisom Za dom spremni? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Što će biti s natpisom Za dom spremni? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Dan prije isteka roka što ga je postavila Vlada, u srijedu bi se trebalo sastati Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bi definitivno utvrdilo preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, odnosno, treba li ih zabraniti.


U percepciji široke javnosti rad Vijeća sveo se na donošenje preporuke o isticanju simbola tzv. Nezavisne Države Hrvatske i fašizma te komunizma, odnosno, ustaškog znaka 'U' i pozdrava 'Za dom spremni' te crvene zvijezde petokrake.

Vezani članci HOS-ova 9. bojna proslavila 31. obljetnicu - 4 U Splitu se orio Thompson i "Za dom spremni", Skejo postao vitez: "Predsjednik bi naše svetinje bacio na smetlište" Slika nije dostupna Kusić: Vijeće za suočavanje s prošlošću radi na dva teksta, a prijedlog IDS-a ne utječe na naš rad

Predsjednik Vijeća, ujedno i čelnik HAZU-a, Zvonko Kusić ovih se dana od najave okončanja posla ipak ogradio riječima: "Nadam se da nećemo produljivati zadani rok".

U jednogodišnjem mandatu Vijeće je, prema Odluci o osnivanju, trebalo "formulirati prijedlog za očuvanje sjećanja, znanstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, omogućavanje pristupa javnosti podacima, distribuciju znanja te način obrazovanja djece i mladih u vezi s kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda za vrijeme vlasti nedemokratskih režima te izraditi sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću".

Vijeće okuplja 17 članova, među kojima povjesničare, politologe, pravnike, a preporuke Vladi trebalo bi utvrditi konsenzusom.

Međutim, s obzirom na ideološki raznorodno članstvo Vijeća teško je očekivati da će smjernice Vladi donijeti u suglasju. Moguće je da će biti izdvojenih mišljenja i da konačni dokument, suprotno nakani pri osnivanju, neće otkloniti ideološke prijepore u društvu.

Kolokvijalno nazvano Vijeće za suočavanje s prošlošću okupilo se u ponedjeljak kako bi brusilo nacrt konačnog teksta, a, prema neslužbenim informacijama, preporuka Vladi ide prema zabrani korištenja pozdrava 'Za dom spremni', osim kada je riječ o njegovu korištenju u sklopu HOS-ovih insignija, postrojbi iz Domovinskog rata, što znači da se ne bi uklanjao iz njihova službena grba.

U ostalim slučajevima, poput prosvjednih skupova, sportskih događanja, koncerata i slično, sporni usklik bio bi zabranjen. Isti tretman, prema istim izvorima, imala bi i sva obilježja fašističkog režima i njegovih inačica, od kukastog križa preko simbola poput 'SS' ili ustaškog 'U', četničke kokarde do svih izraza i simbola koji veličaju te totalitarne režime i u javnosti bi bili zabranjeni.

Vijeće se, međutim, neslužbeno se doznaje, 'raskolilo' na pitanju zvijezde petokrake, pri čemu je dio članova inzistirao da se komunizam i njegovi simboli izjednače s fašizmom. U raspravi se čulo kako jest riječ o simbolu komunizma, ali i antifašizma u Drugom svjetskom ratu, zbog čega se uvrštava među tzv. višeznačne simbole.

Na strani protivnika zabrane petokrake je i presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2008. koju je jedan od čelnika mađarske Radničke stranke Attila Vajnai dobio protiv Mađarske.

U presudi se navodi, za razliku od stajališta mađarske Vlade koja je ocijenila da je zvijezda isključivo simbol komunističke totalitarne vladavine, da je "crvena zvijezda i dalje simbol međunarodnog radničkog pokreta, borbe za pravednije društvo te određene zakonske političke stranke aktivne u različitim državama članicama" te da je riječ o simbolu zakonitog ljevičarskog pokreta.

Očekuje se da bi oko petokrake moglo biti izdvojenih mišljenja članova Vijeća, jer je za dio članova ona simbol borbe protiv fašizma, a za druge i obilježje pod kojim je provođena velikosrpska agresija, no, do 1. ožujka pokušat će se postići konsenzus.

Preporuke Vijeća savjetodavnog su karaktera i za Vladu nisu obvezujuće, no, upućeni neslužbeni izvori pretpostavljaju da će biti sklona slijediti odluke europskih sudova, uz osudu komunizma i velikosrpske agresije.

Vijeće je formirano kao svojevrsni odgovor premijera Andreja Plenkovića nakon što je u Jasenovcu u studenom 2016. godine postavljena spomen-ploča poginulim HOS-ovcima s natpisom 'Za dom sprmeni', što je izazvalo burne reakcije i podjele u javnosti. (Hina)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju