Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O pozdravu ''Za dom spremni'' i petokraci

Vijeće za suočavanje s prošlošću donijelo je svoje preporuke: Pročitajte Dokument dijaloga

Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću (Foto: Dnevnik.hr)
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću (Foto: Dnevnik.hr) Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima objavljuje svoje preporuke i smjernice o odnosu prema simbolima totalitarnih režima.

Nakon sjednice Vijeća za suočavanje s prošlošću, predsjednik istog Vijeća Zvonko Kusić na početku konferencije za novinare zahvalio je svima koji su sudjelovali u "pothvatu" postavljanja orjentira i temelja za suočavanje s prošlošću.

Pročitajte i ovo Obljetnica HOS-a u Splitu, ilustracija - 1 U Splitu Policija najavila optužni prijedlog protiv dvije osobe sa skupa HOS-a na kojem se uzvikivalo "Za dom spremni" HOS-ova 9. bojna proslavila 31. obljetnicu - 4 HOS-ova obljetnica U Splitu se orio Thompson i "Za dom spremni", Skejo postao vitez: "Predsjednik bi naše svetinje bacio na smetlište"

"Vijeće je proizvelo dva velika dokumenta, prvi koji se bavio povijesnim temama te drugi gdje se Vijeće bavilo s normativnim aktima oko delikata vezanih s prošlošću", rekao je Kusić. Dokument možete pročitati u cijelosti niže priložen.

Dokument dijaloga by Anonymous Aykg3WDQ9a on Scribd

"Vijeće je odlučilo da ne ide na glasovanje, nego je zaključak bio je takav da oni članovi čija mišljenja su drugačija, svoje osobno mišljenje dostave kasnije. Nije bilo puno prijepora, već manjih razilaženja. Postignut je najveći konsenzus koji je u društvu moguće postići", rekao je Kusić.

Nakon Kusića, medijima se obratio i premijer Andrej Plenković. Zahvalio je Kusiću na vodstvu Vijeća za suočavanje s prošlošću te i ostalim članovima istog Vijeća.

"Primio sam dokument koji ima oko 30 stranica i dva velika dijela", rekao je premijer Plenković. "U prvom dijelu se vrlo jasno njeguje kultura sjećanja i pomirbe", dodao je Plenković.

Za drugi, pravni dio dokumenta, Plenković je istaknuo da je kvalitetno napisan i da uzima u obzir sve postojeće pravne akte. U tom se dijelu Vladi sugerira kako riješiti pojedina pitanja, rekao je Plenković.

"Posebno vrijednom smatram preporuku o jačanju sudskih kapaciteta", naglasio je Plenković.

"Budući da je rad ovog Vijeća bilo usko povezano i s postavljanjem HOS-ove ploče u Jasenovcu (kasnije Novskoj), čiji je pozdrav suprotan Ustavu RH i to je Vijeće jasno reklo u svojim preporukama, ali se može koristiti iznimno uz prethodno dopuštenje", rekao je Plenković.

"Postigli smo cilj"

Na pitanje novinara koje su to iznimke kad bi se pozdrav "Za dom spremni" mogao koristiti i jesu li preporuke išle i prema zabrani zvijezde petokrake, odgovorio je Kusić.

"Kao što je premijer rekao, taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a", rekao je Kusić. "To je jedna službena tolerancija, koja je sad naslijeđena i koja se striktno regulirano može tolerirati. Crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni. Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni i da oni imaju i svoju negativnu konotaciju, uz pozitivnu (antifašistička borba). Preporuke idu da ona obilježja koja se mogu provesti kroz Ustav, mogu se provesti pod regulativu zakonskim aktima, ako do tih situacija dođe", rekao je Kusić.

Upitan o isticanju tog pozdrava na komemoracijama i nošenje odora, majica, zastava s tim pozdravom, Kusić je ponovio da Vijeće preporučuje da se to tolerira, ali pod striktnim uvjetima.

"Ako je to striktno vezano uz komemoracije i one pripadnike tih jedinica koji su poginuli ili stradali s tim simbolima, a ne široke manifestacije. Naše preporuke ipak ne mogu nikad biti potpuno detaljne, a suci će uvijek gledati kontekst, no ovo su opća usmjerenja", naglasio je Kusić.

Plenković je rekao da će u javnost biti pušten i tekst preporuka Vijeća. "Vlada će uzeti određeno vrijeme da vidi što od ovih preporuka nama može biti korisno", rekao je Plenković.

Plenković je upitan i smatra li da je rad Vijeća riješio političke podjele.

"Ovako pluralistički sastavljeno tijelo od uglednih stručnjaka, da da odgovore na dva pitanja koja smo mu dali, dosad se nije dogodilo. Mislim da će rad ovog Vijeća pridonijeti da svi zainteresirani pristupe ovoj temi na jedan angažiran i znanstveni način, koji će dovesti do postupnog smirivanja tenzija. Iz aspekta Vlade, mislim da smo uspjeli", rekao je premijer.

"Mislim da on vrlo jasno reflektira i jedno opće raspoloženje u Hrvatskoj", dodao je Plenković.

Podsjetimo, iz Vijeća, koje čini 17 članova, među kojima su povjesničari, politolozi i pravnici, u medije su izlazile neslužbene informacije kako će se preporučiti zabrana korištenja pozdrava "Za dom spremni", ali ne i u slučaju kada se radi o znaku HOS-a.

Uoči odluke Vijeća Sabina Tandara, novinarka Nove TV, upitala je Ivu Lucića, povjesničara i člana Vijeća jesu li usuglašeni. "Da smo usuglašeni, već bi sada davali izjave”, odgovorio je Lucić. 

 

 

Preporuke Vijeća, koje je osnovano nakon postavljanja spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, za Vladu nisu obvezujuće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene