Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička nedosljednost

Problem HOS-ove ploče uzburkao je političku scenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao registrirana udruga HOS sa spornim grbom postoji već gotovo dvadeset godina. Nitko se dosad nije time bavio. I dok se sada traži rješenje za Jasenovac, nikome čini se, ne smetaju ploče postavljene u Borovom Selu u spomen na zapovjednika srpskih četničkih postrojbi -a na nekim spomenicima potpisani su i Beli Orlovi.

HNS vrši pritisak na premijera Plenkovića da riješi problem HOS-ove ploče u Jasenovcu. No pitanje je što su čekali do sada! Nije prvi puta da su dio vladajuće većine.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Slika nije dostupna HDZ traži kompromisno rješenje Plenković: "Pitanje ploče u Jasenovcu podijelit ćemo na dvije faze. Postoji više scenarija"

"Očito nam je onda nešto pobjeglo i nismo reagirali, međutim sada smo s koalicijskim partnerom stvorili jedan drugačiji odnos i očekujemo da će se to riješiti na adekvatan način", rekao je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade.

Zeleno svjetlo za postavljane ploče dalo je vijeće općine Jasenovac. HOS postoji od '91. godine. Kao udruga s grbom koji uključuje ustaški pozdrav za dom spremni registrirao ih je gradski ured '98. Nakon toga je bilo još nekoliko promjena uglavnom tehničke prirode.

"Očito je da problematika u pravnom smislu nije do kraja jasna ja ne bi na prvo mjesto stavljao pravno pitanje nego civilizacijsko i etičko moramo voditi računa o dignitetu i poštovanju žrtve", rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabor.

Do dan danas ni jedna vlast nije se bavila time. U SDP-ovo doba problematizirala se ploča HOS-a u Splitu. S koje je na kraju slogan izgreban.

''Za dom spremni je ustaški pozdrav HOS-u i hrvatskim braniteljima kapa do poda ali suvenirima prošlosti nema mjesta u Hrvatskoj'', rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a..

Plenković je podlegao pritiscima partnera - smatra Hasanbegović. Povik za dom spremni, kaže, proizašao je iz ustaške baštine. No treba se napraviti iznimka u slučaju zakonitog HOS-ovog grba.

"Treba podizati spomen obilježja diljem Hrvatske i učiti najmlađe o stvarnom i jedinom temelju na kojem počiva moderna hrvatska država a to je pobjeda u domovinskom ratu", kazao je Zlatko Hasanbegović.

Povjesničar Klasić pak tvrdi kako su oni koji su stvarali HOS, pozdrav za dom spremni uzeli kao uspomenu na NDH.

"Mi smo devedesetih godina trebali staviti u kazneni zakon pa i u ustav da je nedopušteno bilo kakvo pozivanje na simbole, pokliče i osobe iz perioda nezavisne države Hrvatske odnosno ustaškog režima", kazao je Hrvoje Klasić, povjesničar.

No nikome od vladajućih nisu zasmetale ploče u Borovom selu podignute u spomen četnicima. Među njima i Vukašinu Šoškočaninu - zapovjedniku srpske pobune .

"S bilo koje strane fašistička obilježja, koja asociraju na totalitarne, odnosno fašističke režime, nije im mjesto u Republici Hrvatskoj", kaže Milorad Batinić, zastupnik HNS-a. Pitanje je hoće li i one biti uklonjene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene