Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Letjele uvrede

VIDEO Žestoka svađa u Saboru: "Od jutra slušamo njegove bljuvotine", "Jedna šuša tako naziva moj govor"

Nakon što se zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić pobunio zbog javnog financiranja "Novosti", Katarina Peović predsjednika Sabora pozvala je da zbog njegova govora reagira, a zatim ju je tijekom rasprave Ante Prkačin nazvao "šušom".

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić zatražio je u srijedu u Saboru da Ministarstvo financija naloži povrat sredstava koja se izdvajaju za tjednik "Novosti" u državni proračun ili će on podnijeti zahtjev DORH-u, a neka se taj novac da stradalim Srbima u poplavi.

Tijekom slobodnih govora u nastavku sjednice Hrvatskog sabora Spajić (DP) je najavio da će – ako Ministarstvo financija u roku od sedam dana ne naloži da se u državni proračun vrate sredstva koja se iz proračuna daju za tjednik "Novosti" – on osobno idući tjedan podnijeti zahtjev DORH-u u kojem će to zatražiti.

"Ne da ga mi uzmemo od Srba i nacionalnih manjina, nego taj novac treba vratiti u proračun i može ga se potrošiti na nešto dobro. Pomozite Srbima koji su sada nastradali u poplavama, neka Pupovac obnovi neku kuću na Banovini. Ali ne može taj novac koristiti za pljuvanje po hrvatskoj državi, a dobiva ga iz hrvatskog proračuna", poručio je.

Pročitajte i ovo Ružica Vukovac brojne reakcije Vukovac pozvala na postupak protiv urednika Novosti, niz reakcija zastupnika

Spajić smatra kako je moguće sredstva iz proračuna koja se daju za tjednik "Novosti" vratiti u državni proračun jer, kako kaže, taj tjednik preko svojih naslovnica "pljuje po državi od koje dobiva novac".

Također smatra kako postoje tri tijela koja mogu zatražiti da se u proračun vrati 600.000 eura – Savjet za nacionalne manjine, Ministarstvo financija te Državna revizija.

Naime, Savjet za nacionalne manjine Srpskom narodnom vijeću (SNV) dodijelio je 767,8 tisuća eura, od čega 600 tisuća eura za tjednik "Novosti".

Pročitajte i ovo Ante Prkačin VRIJEĐANJE U VISOKOM DOMU ''Skupina nakaza'' nakon Prkačinova ispada napala HDZ-ova viteza Reinera: ''Uputili smo i pismo Jandrokoviću''

Na Spajićev slobodni govor reagirala je zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović rekavši da je povrijeđen saborski Poslovnik i da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković trebao Spajiću oduzeti riječ zbog huškanja.

"Nakon Prkačina i njegovih bljuvotina koje smo slušali od jutros mislim da je stvarno vrijeme da reagirate", rekla je.

Jandroković joj je odgovorio kako je Spajić govorio o tjedniku "Novosti" a ne generalno o Srbima i u govoru nije bilo pozivanja ni na kakvu mržnju.

Jandroković opomenuo zastupnike

Prkačin je ranije u slobodnom govoru naveo kako mu je drago što njega, zastupnika Željka Sačića i predsjednika Republike Zorana Milanovića srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naziva ustašama.

"Ako nas nazove ustašama, treba odmah prekinuti sve diplomatske odnose. Mene baš nije jako naljutio kada me nazvao ustašom", dodao je Prkačin.

Pročitajte i ovo Ante Prkačin opomenu dobili oboje VIDEO Zastupnik Domovinskog pokreta brutalno izvrijeđao saborsku zastupnicu: "Slušaj, nakazo jedna..."

I Spajić je rekao da u svom govoru nigdje nije vrijeđao nijednu nacionalnu manjinu, već se samo pozivao na članak 28. Savjeta za nacionalne manjine RH.

Nezadovoljstvo što je njegov govor Peović ocijenila "bljuvotinom" izrazio je i Prkačin, koji je kazao da je u njemu spomenuo deset povijesnih činjenica i datuma.

"Ovo pogleda i srpska Akademija i nitko od njih se ne usudi sa mnom u polemiku, a jedna šuša koja ništa od toga ne zna ponoviti naziva moj govor bljuvotinom", dodao je Prkačin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vns za desetak dana Premijer Plenković: ''Dio zastupnika od Sabora radi cirkus, a kad im odgovoriš, počnu plakati''

Predsjednik Sabora Jandroković pozvao je zastupnike da biraju riječi i drže se demokratskih standarda. Zastupnici Peović rekao je kako ne može nazivati govore drugih zastupnika "bljuvotinom", kao što niti nju Prkačin ne može nazivati "šušom". Na kraju polemike Peović je dobila dvije opomene, a Spajić i Prkačin po jednu.

Jandroković je pozvao Peović da "ne manipulira".

"To su toliko prozirne manipulacije iz vremena u kojem je očito vama bilo bolje nego što je sada", poručio je Jandroković zastupnici RF-a.

Istaknuo je i kako se radilo o slobodnom govoru u Hrvatskom saboru u kojem nitko kao nacionalna manjina nije bio vrijeđan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene