Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najugroženija drvna industrija

VIDEO: Val otkaza zahvatio Slavoniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci predviđaju da bi nastupajuća kriza u Hrvatskoj mogla bez posla 'ostaviti' čak 50 tisuća ljudi. Globalna recesija već je pogodila hrvatske izvoznike u drvoprerađivačkoj i tekstilnoj industriji, a Slavoniju je pokosio prvi val otkaza.

Bez posla je ostalo 300 radnika vinkovačke 'Spačve'. Umjesto trupaca, radnici su u ruke dobili - radne knjižice, i pravac na burzu. Strojevi stoje u mnogim pogonima. Ponavljaju se 'devedesete' ,kažu radnici. 

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak"

U prvim danima Nove godine otkaze je navodno dobilo oko 800 radnika. Plinska kriza dala je zeleno svjetlo dodatnim otpuštanjima. 'Poteškoće s energentima donjet će nove otkaze', smatra Ante Karjina iz SSSH. Radnici nakon otkaza imaju rok od mjesec dana da se prijave na burzu rada. 

Otpušta li poslodavac više od 19 radnika, Zakon mu je propisao obvezan plan zbrinjavanja.Takve planove pripremaju svi veći hrvatski izvoznici. Tako se čini da će mnogi radnici tek čuti tužne vijesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene