Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci o incidentu

VIDEO: 'Udarac nogom je manifestacija primitivizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za mišljenje o ružnom događaju s Pridea u Zagrebu upitali smo dvojicu policijskih stručnjaka.

Razgovarali smo s Matom Laušićem, bivšim policajcem, vojnim policajcem i stručnjakom za sigurnost te Joškom Morićem, bivšim pomoćnikom ministra unutarnjih poslova. Obojica smatraju kako je reakcija policajca bila nepotrebna, besmislena i u svakom pogledu neprofesionalna. Kao profesionalac, on nije trebao, niti smio 17-godišnjeg izgrednika, koji je pepeljarom pokušao gađati Pride povorku, nakon svladavanja na podu, udariti nogom u glavu.

Pročitajte i ovo Edi Rama Kamere sve snimile VIDEO Svi su zgroženi zbog onoga što je albanski premijer napravio novinarki: "Ne diraj me više!" Tučnjava u školi - 4 Oglasila se ugledna profesorica Reakcija na incident: "Banožić se vratio ispijanju kavice, a profesor je prebijen, ponižen i bez posla"

>> VIDEO: Snimka policajca koji udara mladića pokrenula lavinu reakcija

'To je bilo vrlo ružno, jednom riječju, kod profesionalca emocije nikad ne smiju prevladati. Taj udarac nogom je nemoralan čin, koji ruči ugled policije. Udarcem policajac nije ništa postigao, to je jednostavno bila manifestacija primitivizma', rekao nam je Laušić. Da je policajac reagirao prema emocijama i neprofesionalno, složio je i Joško Morić. 'nakon što se snimka Nove TV pogleda, gotovo da se i nema što komentirati. Prekoračenje ovlasti je sastavnica tog posla, no policajci se moraju ponašati u skladu sa zakonom, a ne u skladu s vlastitim emocijama', istaknuo je.

Problem MUP-ovog menadžmenta i interne kontrole

Morić smatra i dodaje kako to zapravo nije i jedan jedini zabilježeni slučaj prekoračenja ovlasti policajaca na terenu, a kao primjer, pozvao se se na snimke nedavnih maksimirskih nereda na tribinama. Smatra kako su i tamo policajci prekoračili ovlasti, bacajući stolice nazad prema izgrednicima te ih udarajući nogama na podu, dok su ovi bili već svladani. Za njega je problem menadžmenta MUP-a, koji takvim događajima prilazi post festum, odnosno kad oni već postanu događaji. 'Interna kontrola MUP-a sve radi post festum. Menadžment policije trebao bi reagirati prije samog incidenta, a ne kad javnost sve već sama vidi i mediji takav incident prenesu', smatra on.

Što bi bilo bez snimke i javnosti?

Laušić je uvjeren kako je i zapovjednik interventnog policajca zasigurno vidio kako njegov podređeni udara nogom maloljetnika u glavu i smatra kako je upravo on odgovoran za incident, ako ne i više od samog policajca. 'Zapovjednik je taj koji odgovara za svoje podređene. Da snimke nije bilo, tko zna gdje bi sve završilo. Čitav postupak je pokrenut nakon što je kamera Nove TV zabilježila čin, a vjerojatno ga je vidio i zapovjednik. Što bi bilo da snimke nije bilo?', pita se Laušić. Ipak, Morić ne vjeruje kako bi sve završilo 'ispod tepiha'. 'ne vjerujem da se bez kamere ne bi dogodila reakcija, jer se to dogodilo na javnom događaju, pred gomilom svjedoka i netko je to zasigurno još vidio', ističe on. 'pravo pitanje je što bi se dogodilo da ne samo da nije bilo kamere, već i svjedoka, odnosno u zatvorenim prostorima?', u konačnici se pita Morić.

>> EKSKLUZIVNA SNIMKA: Udarac u glavu prekoračenje ovlasti, policajcu suspenzija

Zaključak koji se nameće jest da hrvatskoj policiji očito fali određena doza profesionalnosti, a s tim se slažu i naši sugovornici. Čvrst nadzor, prava obuka i edukacija, tri su stvari, koje bi ukratko trebale biti okosnica profesionalca, poput policajca općenito, a ne samo interventnog djelatnika policije, koji je dozvolio emocijama da prosuđuju umjesto svega za što je educiran i obučavan. Baš kao što kaže naš sugovornik Laušić, za to ga hrvatski građani sigurno ne plaćaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene