Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedena trojica izgrednika

EKSKLUZIVNA SNIMKA: Udarac u glavu prekoračenje ovlasti, policajcu suspenzija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da će policajac biti kažnjen potvrdio nam je Krunoslav Borovec.

U Zagrebu je održan 9. Gay Pride, koji je nažalost opet bio obilježen incidentima.

Pročitajte i ovo Zagreb Pride 2023. Objavila policija Zagreb Pride ipak nije prošao sasvim mirno: Privedeno 14 osoba, od kojih 10 maloljetnika Održan Split Pride 2023. - 4 Sve je prošlo mirno U gradu na četiri rijeke održana prva povorka ponosa, Pride i u Splitu: "Mi imamo europske zakone, ali ne usađujemo ljudima europske vrijednosti"

'Trojica napadača privedena su u Policijsku postaju Centar, a obradom će biti utvrđeno što se točno dogodilo,' potvrdila je za Dnevnik.hr Marija Goatti Matijević iz Policijske uprave zagrebačke. Trojka je privedena jučer u 15 sati i 35 minuta. Među privedenim mladićima su dvojica 17- godišnjaka i jedan 21-godišnjak. Jedan od maloljetnika htio je baciti pepeljaru na povorku u čemu ga je spriječila policija. Nad jednim maloljetnikom i 21-godišnjakom policija je upotrijebila i sredstva prisile. 'Ubit će me doma! Molim te nemoj! A u p*** materinu! Što je meni ovo trebalo!' vikao je mladić dok ga je policija savladala na podu. Jedan od policajaca mladića je tijekom svladavanja udario nogom u glavu.

Policajac koji je mladića tijekom privođenja udario nogom u glavu bit će suspendiran, potvrdio je za Novu TV Krunoslav Borovec. Policija će o svemu obavijestiti Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, dodao je. 'Zagreb Pride zgrožen je snimkama policijske brutalnosti i pretjerane upotrebe sile prilikom uhićenja jednog od nasilnika i homofoba u Gajevoj ulici koji je pokušao napasti Povorku ponosa. Ta je osoba, moguće i maloljetnik, bila svladana, ležala je na tlu te je zazivala milost riječima 'Nemoj molim te, ubit će me doma', što se vidi i čuje na snimkama objavljenim na televiziji i internet portalima. Unatoč tome, policajac ga je u tom trenutku udario nogom u glavu. Zagreb Pride osuđuje svako nasilje, a u ovom slučaju pretjeranu, nepotrebnu i nezakonitu upotrebu policijske sile. Zagreb Pride će uvijek beskompromisno promicati, zahtijevati, zagovarati, tražiti i boriti se za punu jednakopravnost ljudi, dostojanstvo i zaštitu ljudskih i građanskih prava', stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

'Policajac prekoračio ovlasti'

'Prilikom postupanja zbog remećenja javnog reda i mira, u Gajevoj ulici, policijski su službenici uporabili sredstva prisile nad trojicom muškaraca. U vrijeme dok je policijski službenik Interventne jedinice policije PU zagrebačke postupao prema jednom od prekršitelja, njegov je kolega prekoračio svoje zakonske ovlasti.

Odlukom načelnika PU zagrebačke navedeni policijski službenik udaljen je s dužnosti, te je protiv njega pokrenut stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti', objavili su u PU zagrebačkoj.

'Može li to Hrvatska progutati?'

Uz povorku Zagreb Pridea pod nazivom 'Hrvatska to može progutati' istovremeno se održavao i Anti-gay pride. Na glavnom zagrebačkom trgu okupili su se pripadnici mladeži Hrvatske čiste stranke prava koji su vikali 'Vi niste Hrvatska! Vi niste Hrvatska!'. Nije nedostajalo nacističkih pozdrava i vulgarnih napada. Sudionici su nosili parole 'Gay parada, sramota moga grada', 'Stop sodomizaciji Hrvatske' i druge. Oni su rekli novinarima kako su organizirali 'anti-gay' prosvjed jer im je neprihvatljivo promoviranje takva načina života, ismijavanja obitelji, braka, tradicije i vjere. Gay-parada je kruna tog nemorala koji negira i ismijava sve moralne vrijednosti našeg društva, naglasili su. Rekli su i kako je Zagreb Pride 'svakom normalnom čovjeku van pameti' te da je to što Prideovci nazivaju slobodom 'izopačenje ljudskog uma'.

Iz Zagreb Pridea kažu da se je na paradi sudjelovalo između 500 i 800 ljudi i da se radi o do sada najvećoj paradi. Članovi povorke bili su 'naoružani' karanfilima, koje su odlučili bacati na one 'ispunjene mržnjom'. Marko Juričić, član Organizacijskog odbora Zagreb Pride-a rekao je da se s Trga orilo 'ubij pedera', a da policija na to nije reagirala.

Povorka LGBTIQ osoba je oko 14 sati krenula s Trga žrtava fašizma preko Jurišićeve, Trga bana Jelačića i Gajeve do Zrinjevca, gdje je održan zabavni program. Sudionici su nosili balone, zastave duginih boja i udruga te natpise s porukama 'Uništimo fašizam, podržimo gay aktivizam', 'Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima - Thompson' i druge. Povorku su podržali i glumac Rade Šerbedžija s ženom i kćeri te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik koja je ocijenila kako je količina homofobije u hrvatskom društvu još prevelika te je izrazila nadu da će se to promijeniti.

Na Zrinjevcu je pročitano i pismo podrške hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je podržao Zagreb Pride i čestitao na 'Povorci ponosa'. U pismu je Josipović, uz ostalo, naveo da još ne možemo biti zadovoljni stanjem tolerancije u hrvatskom društvu. Pismo podrške uputio je i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je naveo da će inzistirati na sankcioniranju svakog oblika nasilja uzrokovanog mržnjom i homofobijom. Skup je osiguravao velik broj policajaca. (A.E./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene