Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikog ne vuku za rukav

VIDEO: Turci nude turizam 22. stoljeća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otići na turističko putovanje i dobro se odmoriti, a kući vratiti s boljim vidom ili novim nosom? E, pa Istanbul nudi upravo to!

Donosimo priču iz jednog od najvećih svjetskih gradova u koji više nećete odlaziti samo po jeftino zlato i pamuk, već se iz njega možete vratiti ljepši, zdraviji i zadovoljniji i to sve u istom paket aranžmanu, i upola jeftinije nego u vlastitoj zemlji. Provjerili smo kako funkcionira zdravstveni turizam u bolnicama za 22. stoljeće!

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Zvali su ga Carigrad, Konstantinopol, danas Istanbul. Sjecište Europe i Azije, danas je megalopolis s 15 milijuna stanovnika, a ulice su pune danju i noću, prometnice krcate automobilima, taj grad nikad ne spava. U trgovinu Yilmaza Deniza dobrodošao je svaki gost. Sedamnaest godina izrađuje etničke tepihe, odnosno ćilime, rekli bi Turci. Najam prostora je 10 tisuća eura na mjesec, no posao ide, kaže Deniz, uzdižući u nebesa turskog premijera. 'Zahvaljujući našem premijeru Erdoganu, volim ga, on je najbolji, jer siguran sam da radi za dobrobit zemlje. Imamo krizu, ali ne veliku, kao u SAD-u ili Europi', rekao je za Provjereno Deniz.

Svaki peti euro zarađen je u istanbulu

Od sjaja zlatnoga nakita, keramike, porculana, čovjek ovdje zaboravlja na krizu. Grand Bazaar, najveća je svjetska tržnica s pet i pol tisuća trgovina, veličine našeg Valpova. U Istanbulu nema niti 'R' od recesije, no to nije niti čudo, jer taj grad na godinu posjećuje tri milijuna turista, a svaki peti euro u turskom proračunu, zarađen je upravo u Istanbulu. Svoj kruh ovdje zarađuje i Hrvatica Mirela Melić. Mlada Zagrepčanka, u Istanbulu je studirala turski jezik, zavoljela grad i ostala. 'Ovaj grad je golem, neki ga nazivaju New Yorkom istoka. Kao prvo, ovdje se puno radi, dućani su otvoreni od 0-24, međutim, Turci su jako spor narod, slični našim Dalmatincima pa što nama izgleda brzo, oni rade polako', tvrdi Mirela.

Daleko su od europske recesije, ali Turci se približavaju europskim zakonima. Cigarete su istjerane iz kafića i restorana. Kuhar Mehmet iz jednog od brojnih restorana je zadovoljan, jer mu hrana više ne vonja na dim. 'Pušiš kao Turčin', izreka je koja ovdje više nema smisla. U Turskoj puši 25 milijuna ljudi, a tko zapali u restoranu, platit će kaznu 250 kuna. Zakon jedino ne vrijedi za zdravljake u kojima se uživa nargila. Cigarete je u Turskoj zabranio sultan Murat IV, još u 17. stoljeću, a svako kršenje zakona, kažnjavao je smaknućem. No niti to nije pomoglo, kao što Turci smatraju da niti ovaj zakon neće proći.

Bolnice sobe nalikuju na sobe iz Dinastije

Yilmaz Akyol je jedan od onih, koji se pokušavaju odviknuti pušenja. 'Loše sam se osjećao, svako jutro sam kašljao i stanje mi se pogoršavalo. Želio sam se zaštititi i potražio sam pomoć u odvikavanju od pušenja', priča Yilmaz. No, pomoć turskih liječnika ne traže samo pušači. Nove turske bolnice nalikuju onima za 22. stoljeće! Bolničke sobe sliče onima iz Dinastije, a iza umjetničkih slika kriju se medicinski uređaji, svaka ima bazen, frizerski salon, dječje igralište. Kraljevski apartman, rekli bi naši ljudi, samo je za odlikaše. U nekim su sobama ležali ministri europskih zemalja, a noć u kraljevskom apartmanu, površine 100 kvadrata, stoji 4700 kuna.

Bolnice su to namijenjene tzv. zdravstvenom turizmu. Ovdje 'pucaju' na strane turiste koje su privukli odličnom uslugom i niskim cijenama. Zna to mladi Nizozemac, koji će se kući vratiti s novom kosom. Kosu u Nizozemskoj nije transplantirao, kaže, zbog cijene, ali i kvalitete. 'U nizozemskoj bi me to koštalo 10 tisuća eura, a ovdje je to samo 2000 eura', priča Turgay Ceylan, nizozemski turist. Prijevoz avionom, luksuzni smještaj, liječnička usluga, turistički je paket kojim Turci privlače strane goste, a sve za dvije trećine manje novca, nego u ostatku svijeta.

Zbrinuti ste od aerodroma, do kreveta sobe

Jedna je Dankinja došla 'po nove oči', a nakon pregleda odmah će je uputiti na operaciju. Laserska operacija jednog oka u Zagrebu stoji 11 tisuća kuna, a zato je Amerikanac Matt Gutton Zagreb zaobišao i došao u Istanbul. 'Ne znam još točno cijenu, ali bit će negdje oko 600 do 800 eura za oba oka', rekao nam je Matt, koji je iznimno zadovoljan i pruženom mu uslugom. Tursku na godinu posjeti 100 tisuća stranih pacijenata. Da je zdravstveni turizam grana u ekspanziji, mladi upravitelj bolnice Ahmet Deniz Yurt, shvatio je prije nekoliko godina, a danas ubire plodove.

'Ovdje organiziramo čitav paket za naše pacijente. Dočekamo vas na aerodromu, smjestimo u hotelsku sobu i pružamo uslugu. Želimo da se svi osjećaju kao kod kuće', ističe ravnatelj Ahmet. Izračunali su Turci i to da svijetom putuje i liječi se u drugim državama čak pet milijuna pacijenata. Nacionalni zrakoplovni prijevoznik, uz bolnice, hotele i turističke agencije, uključio se u akciju, snizio cijene karata i puni avione. S ovakvom strategijom turizma, Turci zasigurno više nikoga neće morati vući za rukav, jer turisti će ovdje sami doći!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene